Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Ελληνικά ομόλογα: Συνολικές αποδόσεις 120% για τους επενδυτές τα τελευταία 5 χρόνια, στο 3,8% υποχώρησε η μεταβλητότητα

Σε άνοδο το ευρώ και οι αποδόσεις των ομολόγων

Με το spread να υποχωρεί για πρώτη φορά από το 2008 κάτω από τις 100 μονάδες βάσης, τα ελληνικά ομόλογα φαίνεται να λαμβάνουν μια νέα στήριξη από τις διεθνείς αγορές, καθώς πλέον καταφέρνουν να συνδυάσουν χαμηλότερο ρίσκο με υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με άλλους κρατικούς τίτλους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους εμφάνισαν αποδόσεις έως και 33%. Ωστόσο,  η μεταβλητότητά τους έχει πέσει πλέον από το 69% που ήταν το 2015 στο 3,8%,σε επίπεδα χαμηλότερα του παγκόσμιου μέσου όρου και πολύ κοντά στα αμερικανικά ομόλογα, που θεωρούνται τα ασφαλέστερα στον κόσμο.

Στο επίπεδο των συνολικών αποδόσεων, οι ελληνικοί τίτλοι έδωσαν στους επενδυτές 120% τα τελευταία πέντε χρόνια, την ώρα που τα ευρωπαϊκά ομόλογα έδωσαν 19%, τα αμερικανικά 13%, τα ασιατικά 8% και τα παγκόσμια 13%, δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg.

Τα τελευταία δύο χρόνια, τα ελληνικά ομόλογα δίνουν συνολικές αποδόσεις 39%.

Η ΕΚΤ μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος (στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ) κατέχει περίπου το 41,5% των διαπραγματεύσιμων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Συνολικά στο χαρτοφυλάκιο ΕΚΤ-ΤτΕ βρίσκονται ομόλογα ονομαστικής αξίας 25,68 δισ. από το σύνολο των περίπου 62 δισ. που είναι διαπραγματεύσιμα.

Όμως, ακόμη και χωρίς την στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν υπάρξουν αλλαγές στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ με τη μορφή του περιορισμού των αγορών μέσω PEPP ή μια αρκετά μακρινή αύξηση επιτοκίων, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορέσουν να σταθούν αξιοπρεπώς.

Η Standard & Poors, αλλά και κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι διαβεβαιώνουν σε εκθέσεις τους ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει και χωρίς να αγοράζει τα ομόλογά της η ΕΚΤ.

Ακόμα και στο μακρινό, προς το παρόν, σενάριο της αύξησης των επιτοκίων, τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να ευνοηθούν, αφού οι επενδυτές θα στραφούν σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις στις οποίες περιλαμβάνονται οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι (όσο και εάν ξαφνιάζει μία τέτοια εκτίμηση) λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών του χρέους.

Περίπου 60% του χρέους κατέχεται από τον λεγόμενο “επίσημο τομέα” και δεν επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις των επιτοκίων και δεν μπορεί να αγοραστεί από την ΕΚΤ. Από το σύνολο του χρέους των περίπου 350 δισ. ευρώ, μόνο ένα ποσοστό περίπου 5% αναχρηματοδοτείται από το 2019 με τις εκδόσεις ομολόγων, ενώ υπάρχει ζήτηση για ελληνικούς τίτλους που δεν μπορεί να καλυφθεί.

Η πιθανή απόκτηση της ελάχιστης επεενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα μέχρι και τις αρχές του 2023, θα οδηγήσει την χώρα, μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων λόγω της πανδημίας, να ενταχθεί και επισήμως στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ με τους όρους που θα ισχύσουν εκείνη την περίοδο.

Διαβάστε επίσης