Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Τα «χαρτιά» που τροφοδοτούν την αντίδραση όταν οι τράπεζες ασθμαίνουν

Χρηματιστήριο: Πως “χάθηκε” εντολή πώλησης 350 χιλ. τεμαχίων στην Eurobank, focus σε ΟΠΑΠ και ΜΟΗ

Χρηματιστήριο

Για τρίτη φορά από τις 18 Νοεμβρίου ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστήριο Αθηνών κλείνει πάνω από τις 700 μονάδες, δίδοντας την αίσθηση ότι δεν υπάρχει περίπτωση πισωγυρίσματος.

Και πώς να συμβεί αυτό, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, όταν α) εστάλη στην Κομισιόν το draft της ελληνικής κυβέρνησης για την χρηματοδότηση των προγραμμάτων που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας στη μετά Covid εποχή, η οποία δεν αργεί. Β) Δεν αργεί, διότι τρία γνωστά και άλλα τόσα μη γνωστά εμβόλια πρόκειται να ν’ αρχίσουν να διατίθενται στον Δυτικό κόσμο τουλάχιστον από τα μέσα Δεκεμβρίου. Κάτι αντίστοιχο πρόκειται να συμβεί και στην Ελλάδα από τις αρχές Ιανουαρίου, με στόχο τον εμβολιασμό 2 εκατομμυρίων πολιτών τον μήνα. Γ) Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Αφενός η bad bank που προωθεί η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνδυασμό με την εκταμίευση μέσω των ελληνικών τραπεζών των κοινοτικών χρημάτων στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης επαναφέρει τον κλάδο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Τα μάτια και η προσοχή όλων βρίσκονται στην Πειραιώς, ενόψει της ιδιωτικοποίησής της.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακά κέρδη πάλι, 0,35%, στις 702,85 μονάδες και τζίρο 64,3 εκατ. ευρώ.

Απώλειες 1,18% για τις τράπεζες ωστόσο, στις 378 μονάδες. Εθνική, Eurobank και Πειραιώς έκλεισαν με απώλειες και πιο πολύ απ’ όλες η ΕΤΕ με πτώση πάνω από 4%. Μικρή αντίδραση 0,21% για την Alpha, στα 0,68 ευρώ.

Από εκεί και πέρα πάνω από 4% τα κέρδη για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 12,50 ευρώ πλέον, πάνω από 3,5% η αντίδραση για την Jumbo, στα 14,46 ευρώ, καθώς κάτω από τα 14 ευρώ λειτουργούν τα αντανακλαστικά της αγοράς. Πάνω από 2,55 η αντίδραση των ΕΛΠΕ, στα 5,24 πλέον, 1,2% τα κέρδη για την Ελλάκτωρ, στα 1,40 ευρώ, 1,39% η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ και 1,6% η αντίδραση σήμερα της Aegean, μετά το χθεσινό sell off ως αποτέλεσμα του σχεδίου για waiver και αύξησης κεφαλαίου με συμμετοχή των παλαιών μετόχων.

Πάνω από 2% η αντίδραση για τον ΟΠΑΠ, στα 8,60 ευρώ και στα 13,24 ευρώ με άνοδο πάνω από 1% ο ΟΤΕ.

Η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι στην αγορά υπάρχει πλέον συνέχεια. Αν δεν υπάρχει τάση στις τράπεζες, βγαίνει για τα μη τραπεζικά blue chips.

Και πάλι μεγάλη η διακύμανση για την Frigoglass, που έκλεισε με κέρδη 11%, στα 0,10 ευρώ και 843 χιλιάδες τεμάχια.

Κέρδη για 52 μετοχές και απώλειες για 61.