Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Λαιμητόμος οι 582 μονάδες…

Πίνακας στο Χρηματιστήριο

Χρηματιστήριο

Η ακροβασία Σεντένο μεταξύ των εργαλείων καλά αιτιολογημένων που θα τεθούν από το Eurogroup μέχρι τον κατακερματισμό της Eυρωζώνης και την αναπόφευκτη αύξηση του δημοσίου χρέους των χωρών που απαρτίζουν το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα απείχε έτη φωτός από αυτό που ήθελαν να ακούσουν οι αγορές. Τι θέλουν να ακούσουν οι αγορές; Μία λύση, αλά Τραμπ. Να πέσουν λεφτά από το ελικόπτερο για να α) σωθούν οι οικονομίες και β) να πάρουν μπροστά όταν ο κορωνοϊός αποτελέσει παρελθόν.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Γερμανία που προβάλει αντιστάσεις για το κορoνο/ομόλογο, βλέπει το πόσο ευάλωτη είναι η χρηματιστηριακή της αγορά. Ο Dax για παράδειγμα, και σήμερα, βρίσκεται στο κόκκινο, κάτω από τις 4.440 μονάδες.

Τη χαριστική βολή θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι έδωσε ο επικεφαλής του ESM, Γερμανός στην καταγωγή, ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος μας είπε, πετώντας ουσιαστικά την μπάλα στην εξέδρα, ότι θα απαιτηθούν 3 χρόνια μέχρι την έκδοση του ευρωομολόγου…

Κατώτερη των περιστάσεων η Ευρώπη λοιπόν, όπως ευστόχως δήλωσε ο πρωθυπουργός στους ομολόγους του την περασμένη εβδομάδα, σε κάθε εεπίπεδο. Γραφειοκρατία και απουσία πολιτικής αποφασιστικότητας, διχάζοντας την ευρωπαϊκή οικονομία, λες και δεν κατάλαβε τίποτα από τις κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας, τράπεζες, Ελλάδα και τώρα κορονοϊός.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α., μέσα στο κλίμα, κινήθηκε νευρικά. Τα υψηλά των 582 μονάδων αποδείχθηκαν bear trap, όπως έγραψε νωρίτερα το mononews.gr, με τις συναλλαγές, ωστόσο, μεγαλύτερες από χθες, στα 83,04 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων τα 8,2 εκατ. Ευρώ ήταν πακέτα.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με ανεπαίσθητες απώλειες 0,07%, στις 558,30 μονάδες.

Με εξαίρεση την Eurobank που έκλεισε με πτώση πάνω από 2%, οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές έκλεισαν με σημαντικά κέρδη. Πάνω από 8% η άνοδος για την Alpha, 5% για την ΕΤΕ και 9,4% για την Πειραιώς.

Από εκεί και πέρα, πτώση πάνω από 1% για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ και την Τέρνα Ενεργειακή, παρά την διάθεση της διοίκησης να τρέξει το ομολογιακά 500 εκατ. Ευρώ και τις επαφές που κάνει με τους θεσμικούς. Πάνω από 2% η πτώση για ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίο. Πάνω από 4% η πτώση για την ΕΥΔΑΠ και άνω του 7% για την ΕΧΑΕ παρά τα θετικά αποτελέσματα και τα μερίσματα που ανακοίνωσε χθες.

Κατά τα άλλα, κέρδη πάνω από 6% κατέγραψε η μετοχή της Coca Cola, περιορισμός των αρχικών κερδών για την Aegean που έκλεισε στο +1,47%, πάνω από 2,7% για την ΔΕΗ και 3,5% για τα ΕΛΠΕ.

Τέλος, από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 55 έκλεισαν με άνοδο και 52 υποχώρησαν.