Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Buy back εκτάκτως από Μυτιληναίο και Περιστέρη (ΤΕΝΕΡΓ), το γύρισμα στον ΟΤΕ και ο πωλητής που έχασε το μέρισμα στην ΜΟΗ

Ευάγγελος Μυτιλιναίος (MYTILINAIOS),Γιώργος Περιστέρης ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ),Mιχάλης Τζαμάζ(ΟΤΕ),Βαρδής Βαρδινογιάννης(MOTOR OIL)

Ευάγγελος Μυτιλιναίος (MYTILINAIOS),Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ),Mιχάλης Τζαμάζ(ΟΤΕ),Βαρδής Βαρδινογιάννης(MOTOR OIL)

Κατάσταση συναγερμού έχει σημάνει στην αγορά με τις συνθήκες  bear trap που επικρατούν και τείνουν να γίνουν ρουτίνα.

Σε μία συνεδρίαση, όπως αυτή της Τετάρτης, με τις ξένες αγορές να πραγματοποιούν  rebound από τα χαμηλά των 18 μηνών που βρέθηκαν στις αρχές της εβδομάδας, το Xρηματιστήριο Αθηνών έμεινε από καύσιμα, εξέλιξη που κινητοποίησε τους  insiders.

Το παρασκήνιο στους κόλπους των εισηγμένων, αλλά και μεταξύ της εποπτικής αρχής είναι μεγάλο. Το μόνο όπλο που έχουν οι εταιρείες για να προστατέψουν τις μετοχές τους σε περιόδους μεγάλης πτώσης είναι η επαναγορά ιδίων μετοχών.

Τόσο την Τρίτη που μας πέρασε, όσο και την Τετάρτη, η Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32  έκανε ισχυρό  buy back.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία η Τέρνα Ενεργειακή, στις 5/7 αγόρασε 40,908 μετοχές με μέση τιμή κτήσης τα 16,40 ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αντίστοιχη κίνηση προέβη και στη συνεδρίαση της 6ης Ιουλίου, όταν η μετοχή υποχώρησε στα 16,55 ευρώ, παρά το γεγονός ότι μέσα στη μέρα είχε βρεθεί και πιο ψηλά στα 16,77 ευρώ, αλλάζοντας χέρια περισσότερα από 183.500 τεμάχια.

Σε αντίστοιχη κίνηση προέβη και ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 .

Ενώ είχε διακόψει το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών από της 24/6, λέγεται ότι ο όμιλος το επανεκκίνησε ζητώντας μάλιστα ειδική άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το λόγο ότι στις 25 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου και δευτέρου τριμήνου (4 Αυγούστου η οικονομική έκθεση).

Δεν συνηθίζεται όταν στον ίδιο μήνα μία εισηγμένη σκοπεύει να ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα να αγοράζει ίδιες μετοχές, με το σκεπτικό ότι μία κίνηση σαν κι αυτή αποτελεί χειραγώγηση.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε και προκαλεί η συμπεριφορά ορισμένων  blue chips, πέρα από τις τράπεζες.

Το απότομο γύρισμα του ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07 για παράδειγμα, μία μετοχή με ισχυρές αντοχές καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης αφενός εξαιτίας του ισχυρού βασικού μετόχου, της Deutsche Bank και της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει ο CEO Μιχάλης Τζαμάζ και αφετέρου της μη εμπλοκής ή συνέργειας με τον κλάδο που δοκιμάζεται περισσότερο από τους άλλους, την ενέργεια.

Από τα 16,38 ευρώ που ήταν το υψηλό ημέρας την Τετάρτη, η μετοχή έκλεισε κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών στο κόκκινο.

Ο λόγος είναι ότι κανένα  blue chip τελικά δεν μένει αλώβητο από την κρίση που πλήττει πλέον τις αγορές, θέτοντας υπό αμφισβήτηση ακόμα και μετοχές που δημιουργούν αξία στους κατόχους τους.

Επίσης, σε λεπτή γραμμή φαίνεται να ισορροπεί και η μετοχή της ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 .

To όριο επαναγοράς ιδίων μετοχών κυμαίνεται μεταξύ 5 (κατώτατο) και 17 (ανώτατο). Πλέον οι αγορές γίνονται στα όρια των 5 ευρώ, π.χ. 5,03 ευρώ στη συνεδρίαση της 6ης Ιουλίου, ενώ το χαρτί μένει «απροστάτευτο» και χωρίς την άμυνα του buy back, αν βρεθεί κάτω από τα προαναφερόμενα επίπεδα τιμών.

Την ίδια ώρα ανεξήγητη ήταν στις 6/7 η συμπεριφορά των πωλητών στην Μότορ Όιλ ΜΟΗ 1,86% 23,04 , μία μέρα πριν η εισηγμένη της οικογένειας Βαρδινογιάννη κόψει το δικαίωμα στο μέρισμα των 70 λεπτών!

Ήδη και η συνεδρίαση της επόμενης μέρας κρίνεται πτωτική για τη μετοχή λόγω της αποκοπής του μερίσματος, ενώ είναι πασιφανές ότι οι πωλητές έχασαν το δικαίωμα να εισπράξουν το υψηλό μέρισμα. Στη μετοχή, για την ιστορία, διακινήθηκαν στις 6/7 περισσότερα από 163 χιλιάδες κομμάτια.

Όλα αυτά καταδεικνύουν το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η αγορά θυμίζει με… παγίδα, αυτό που οι επαγγελματίες του χώρου αποκαλούν  bear trap.

Αυτό που δείχνει η εικόνα της αγοράς, ο καθρέφτης της οικονομίας, η οποία έφτασε στα ίδια μέτρα πτώσης με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (π.χ. χαμηλό 17 μηνών το Χ.Α., 18 η Φρανκφούρτη) είναι ότι πλέον οι επενδυτές ανησυχούν για την ίδια αυτή καθ’ αυτή την υπόστασή τους στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται. Xαμηλό 20 ετών για το ευρώ σε σχέση με το δολάριο και η ισοτιμία οδεύει προς το 1:1.

Οι επενδύσεις καθίστανται απαγορευτικές σε αμερικανικές μετοχές, αμερικανικά ομόλογα, εκδόσεις και διάφορα άλλα.

Από εκεί και πέρα τόσο το Χ.Α., όσο και τα ξένα χρηματιστήρια ανησύχησαν μετά την έκθεση της Goldman στις αρχές του μήνα που διανύουμε, που βλέπει αποκλιμάκωση στις τιμές του φυσικού αερίου μετά το 2025 με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο να διατυμπανίζει από το συνέδριο του Economist ότι η ισορροπία θα επέλθει μετά από πέντε χρόνια και πως πριν από ένα χρόνο η τιμή του αερίου στοίχιζε 20 δολάρια η μεγαβατώρα και σήμερα 173!

Τα χρηματιστήρια καταρρέουν καθώς η ανησυχία για ύφεση στην Ευρώπη είναι πια προ των πυλών με τόσο ακριβές τιμές στα καύσιμα και όταν η εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας μέχρι πρόσφατα ήταν δεδομένη εξασφαλίζοντας εμπορικά πλεονάσματα στις χώρες του Βορρά.

Η κατάσταση ανατρέπεται και υπό αυτές τις συνθήκες οι επενδυτές σπεύδουν να ρευστοποιησουν ενεργειακά ή… ενεργοβόρα χαρτιά.

Οι τράπεζες ενσωματώνουν τα ρίσκα και οι επενδυτές που πουλάνε, σύμφωνα με την αγορά προβλέπουν πάλι ότι οι πελάτες τους όχι μόνο δεν θα έχουν χρήματα για να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους, αλλά ούτε και τους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ θα περιορίσουν αισθητά τα έξοδα και την κατανάλωση πλήττοντας το  retail και τις επιχειρήσεις γύρω από αυτό.

Διαβάστε επίσης

Μπλέ Κέρδος: Στις 27 Ιουλίου η ΓΣ για διανομή μερίσματος

Χρηματιστήριο: Γύρισαν τον ΟΤΕ και τις τράπεζες στο κλείσιμο