Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Uncategorized

“Αλλάξτε τη στάση”- Η νέα προσπάθεια για τα άτομα με κινητικά προβλήματα

Από τη δεκαετία του 1990, αρκετοί σχεδιαστές έχουν προσπαθήσει να ξανασκεφτούν την καθιστή φιγούρα στο διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο για την πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα. Τώρα, οι προσπάθειες να εμποτιστεί το λειτουργικό θέμα σήμανσης με ένα πολιτικό μήνυμα, φαίνεται να κερδίζουν έδαφος. Την ώρα που στην Ελλάδα έχει ξεσπάσει σάλος με τις δηλώσεις του Λάκη Λαζόπουλου στις ΗΠΑ ο κυβερνήτης του Connecticut, Dannel P. Malloy, προτείνει, οι νέες πινακίδες στάθμευσης αναπήρων, οι αριθμοί κυκλοφορίας, τα αυτοκόλλητα και οι πινακίδες σήμανσης, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2017, να χρησιμοποιούν “ένα λογότυπο με ένα δυναμικό χαρακτήρα με μία κλίση προς τα εμπρός, έχοντας την αίσθηση της κίνησης”.

Ο Malloy, του οποίου το νομοσχέδιο έρχεται μετά από μαζικά αιτήματα πολιτών, ονομάστηκε «Αλλάξτε το Σήμα. Αλλάξτε τη Στάση» και κατατέθηκε στη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Κράτους του Φεβρουαρίου, θέλει να χρησιμοποιήσει ένα σχέδιο που προέρχεται από ένα αντισυμβατικό έργο street – art, του 2010 .

Ακτιβιστές του «Accessible Icon Project» δημιούργησαν το «ενεργός και απασχολημένος» εναλλακτικό σύμβολο, το τύπωσαν σε ημι – διαφανή αυτοκόλλητα και (παρανόμως) το επικόλλησαν πάνω από τα σήματα του δρόμου στη Βοστώνη για να τραβήξουν την προσοχή σε θέματα προσβασιμότητας.

Από τότε ο σχεδιασμός τους έχει κερδίσει μεγάλη προσοχή και έχει υιοθετηθεί από πολλές πόλεις των ΗΠΑ και ιδιωτικά κέντρα. Το νέο σύμβολο έχει «αποκτηθεί» από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για τη μόνιμη συλλογή του.

Αν το νομοσχέδιο του Malloy γίνει νόμος, το νέο σχέδιο θα αντικαταστήσει το 47χρονο Διεθνές Σύμβολο της Πρόσβασης, που πρωτοσχεδιάστηκε από τη Δανή γραφίστρια Susanne Koefoed για να υποδείξει τους χώρους με “πρόσβαση χωρίς εμπόδια”. Το αρχικό σχέδιο της Koefoed δεν είχε κεφάλι και ο κύκλος προστέθηκε αργότερα για να παρουσιάσει πιο ανθρώπινη την εικόνα. Η ενημερωμένη έκδοση υιοθετήθηκε από το Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO), τιμήθηκε από την Δράση των Ανθρώπων με Κινητικά Προβλήματα της Αμερικής (ADA), και εγκρίθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.

Το 2014, η Νέα Υόρκη έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που υιοθέτησε το πιο ενεργητικό σύμβολο πρόσβασης, ανακηρύσσοντας το ενημερωμένο σχέδιο ένα «σημαντικό βήμα για να απαγορευτεί η διάκριση με βάση την αναπηρία». Αλλά η εντολή του κράτους αργότερα προκάλεσε σύγχυση, δεδομένου ότι η ISO και η ADA εξακολουθούν να δίνουν το αρχικό σχέδιο, όπως ανέφερε το «Observer». Οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν το νέο δυναμικό εικονίδιο, συμμορφώνονται με το νόμο του κράτους της Νέας Υόρκης, αλλά ουσιαστικά παραβιάζουν την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Νομοθεσία, η οποία ακολουθεί τα πρότυπα σχεδιασμού της ADA.

Περίπλοκο, ναι, αλλά τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την εποχή πριν την άφιξη της τυποποίησης το 1969. Μέχρι τότε, μια ποικιλία συμβόλων πρόσβασης χρησιμοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο, που προκάλεσε μια «μπερδεμένη κατάσταση», εξηγεί ο Διεθνής Οργανισμός Αποκατάστασης, ο οποίος ηγήθηκε της πρωτοβουλίας να βρουν ένα σαφές και πρακτικό σύμβολο.