Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

AFI: Η πρωτοβουλία που δίνει πρόσβαση σε δάνεια έως 12.000 ευρώ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις

(Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οι μικροπιστώσεις ήρθαν και στην Ελλάδα. Έχουν την εγγύηση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Action Finance Initiative (AFI) και τα χαμηλότοκα δάνεια χορηγούνται από την Eurobank και την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα. Η AFI εγγυάται στις τράπεζες ότι τα δάνεια θα αποπληρωθούν.

Έτσι δεκάδες χιλιάδες μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες αποκτούν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, για ποσά μέχρι 12.000 ευρώ, με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους αποπληρωμής. Πρόκειται για επιχειρηματίες που σήμερα είναι αποκλεισμένοι από την τραπεζική χρηματοδότηση, αφού στην πλειοψηφία τους δεν πληρούν τα αυστηρότερα κριτήρια που έχουν υιοθετήσει οι τράπεζες για τις χορηγήσεις.

Η AFI έχει ιδρυτικούς εταίρους την ActionAid Hellas και την γαλλική οργάνωση ADIE, που είναι ηγέτιδα στον τομέα του microfinance στη Δυτική Ευρώπη. Τα δάνεια που εγγυάται η AFI χορηγούνται από την Eurobank και την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, τράπεζες με τις οποίες συνήψε συμφωνία συνεργασίας για τον πιστωτικό έλεγχο και την εκταμίευση δανείων.

Ήδη μέσω της πρωτοβουλίας αυτής έχουν εκταμιευθεί 1 εκατ ευρώ, τα οποία χρηματοδότησαν επενδυτικά σχέδια 135 επιχειρήσεων και παράλληλα δημιουργήθηκαν τουλάχιστον 270 νέες θέσεις εργασίας, (συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης).

Το σύστημα των μικροπιστώσεων είναι διαδεδομένο στην Ευρώπη, καθώς προωθεί σημαντικά την αυτοαπασχόληση, συμβάλλει στην μείωση της ανεργίας και βοηθάει τους επιχειρηματίες να πετύχουν οικονομική ανεξαρτησία. Ωστόσο στη χώρα μας τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα, τη στιγμή μάλιστα που οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αποτελούν το 97% του ελληνικού επιχειρείν.

Η AFI καθώς εγγυάται την αποπληρωμή των μικροπιστώσεων ανοίγει ένα παράθυρο σε μία πολύ μεγάλη κατηγορία επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών.

Εκείνο που ζητά είναι η ύπαρξη εγγυητή από την πλευρά του δανειολήπτη, που θα βοηθάει στην αποπληρωμή της μικροπίστωσης, στην περίπτωση που ο επιχειρηματίας αντιμετωπίσει δυσκολία πληρωμής. Η εγγύηση αφορά το 50% της συνολικής αξίας του δανείου με μέγιστο τα 3.000 ευρώ, ενώ είναι σημαντικό το γεγονός ότι η εγγύηση δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε μορφή ακίνητης/κινητής περιουσίας.

Μέσω της πρωτοβουλίας χρηματοδοτούνται με ποσό ως 12.000 ευρώ, επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού ως 25.000 ευρώ. Όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία έχουν χρηματοδοτηθεί επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σε κλάδους όπως τρόφιμα, γεωργία και κτηνοτροφία, αθλητισμός, τέχνες, εκπαίδευση, υγεία, κοινωνική επιχειρηματικότητα και τουρισμός.

Σημειώνουμε ότι ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει επενδυτικό σχέδιο και αίτημα χρηματοδότησης.

Στη συνέχεια ο σύμβουλος της AFI παρουσιάζει κι υποστηρίζει την ιδέα/επιχείρηση ενώπιον της επιτροπής αξιολόγησης. Εφόσον η επιτροπή αξιολόγησης εγκρίνει το επενδυτικό σχέδιο, ο φάκελος προωθείται σε έναν από τους τραπεζικούς συνεργάτες της AFI, (Eurobank ή Παγκρήτια Συνεταιριστική) που με τη σειρά του αξιολογεί το επιχειρηματικό σχέδιο.

Μόλις δώσει και η τράπεζα την έγκριση της, τότε παρουσία της AFI υπογράφεται η σύμβαση χρηματοδότησης και το ποσό εκταμιεύεται μεταξύ 20 έως 60 ημερών από την ημέρα παράδοσης του συνόλου των εγγράφων στον τραπεζικό συνεργάτη.

Eurobank

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα τα 3 στα 5 εγκεκριμένα εγχειρήματα αφορούν στην ίδρυση νέας επιχείρησης, 1 στους 4 επιχειρηματίες είναι κάτω των 30 ετών, το 40% των επιχειρηματιών είναι γυναίκες, ενώ η 1 στις 4 εταιρίες έχουν κάποια εξαγωγική δραστηριότητα. Το μέσο προφίλ του επιχειρηματία είναι 36 ετών και χρηματοδοτείται με 8.000 – 10.000 ευρώ για δάνειο με αποπληρωμή στα 3,5 χρόνια.

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι προς το παρόν η εγγύηση της AFI καλύπτει τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορίνθου και Κρήτη, ενώ έχει δρομολογηθεί ήδη η παρουσία και στη Βόρεια Ελλάδα με γραφείο στη Θεσσαλονίκη.

Παραδείγματα χρηματοδότησης

 

  1. Αγορά εξοπλισμού
  1. Ανανέωση στοκ

Ένα success story μικροπίστωσης

 

Τα Χελωνάκια

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχημένης startup, η οποία χρηματοδοτήθηκε και καθοδηγήθηκε στα πρώτα βήματά της υπό το πρόγραμμα της AFI αποτελεί η επιχείρηση «Τα χελωνάκια».

Πρόκειται για έναν κλειστό χώρο με πισίνα και όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, ο οποίος απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 8 ετών, στους γονείς τους και σε εγκυμονούσες.

Τα «Χελωνάκια» προσφέρουν μαθήματα baby-swimming με την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών, workshops για παιδιά, ενώ ο χώρος διατίθεται και για παιδικά πάρτι. Για τους ενήλικες και τις εγκυμονούσες προσφέρονται υπηρεσίες μασάζ, μαθήματα aqua και μαθήματα διατροφής.

Τα «Χελωνάκια» ιδρύθηκαν από τον αθλητή και έμπειρο προπονητή Δημήτρη Κυριακόπουλο. Όπως λέει ο ίδιος, το να εξασφαλίσει χρηματοδότηση δεν ήταν εύκολη διαδικασία. «Δεν προσέγγισα καν τις περισσότερες τράπεζες. Όλες ήθελαν να βάλω το σπίτι μου ως εγγύηση» αναφέρει χαρακτηριστικά. Βρήκε τελικά τη λύση σε ένα δάνειο με την εγγύηση της ΕΕ από τη Eurobank και στην υποστήριξη από το AFI.

«Η Eurobank δεν απαίτησε κάποια εγγύηση, αφού το δάνειο ήταν ήδη εγγυημένο από την ΕΕ. Μπορέσαμε να αγοράσουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα μηχανήματα για να ξεκινήσουμε την επιχείρηση» συνεχίζει ο κ. Κυριακόπουλος και προσθέτει πως το AFI έπαιξε «ρόλο κλειδί» στο να βοηθήσει την εταιρία να ξεκινήσει, προσφέροντας πολύτιμη υποστήριξη τόσο στη διαδικασία εξασφάλισης του δανείου όσο και στην κατάρτιση επιχειρηματικού πλάνου.

Το δάνειο, που φέρει την εγγύηση του EIF μέσω του προγράμματος της ΕΕ Employment & Social Innovation Programme – EaSI, επέτρεψε στον νέο επιχειρηματία να προσλάβει 24 άτομα, με προοπτική στο άμεσο μέλλον για επιπλέον 13 προσλήψεις μέσα στο 2018. Οι εγκαταστάσεις σε Καλλιθέα και Αγία Παρασκευή ήδη λειτουργούν, ενώ σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω στην Αθήνα, καθώς και σε Κύπρο ίσως και Τουρκία. Στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις προβλέπεται και η λειτουργία επιπλέον καταστήματος που θα πουλάει παιχνίδια, βιβλία και αξεσουάρ για μητέρες και παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τη λύση «αλά Κύπρο» εξετάζουν οι τράπεζες: Τι σημαίνει αυτό για τους δανειολήπτες-Όλο το σχέδιο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι ειπώθηκε στο γεύμα της Ένωσης Τραπεζών με το ΤΧΣ: «Καταγράφηκε σημαντική πρόοδος»