Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Εισήγηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο για επιστροφή μισθών στο δημόσιο σε όσους πιάστηκαν με πλαστά πτυχία

Όσοι με πλαστά πτυχία προσελήφθησαν και εργάστηκαν στο Δημόσιο, οφείλουν να επιστρέψουν πίσω έστω και μέρος των μισθών που εισέπραξαν. Αυτό εισηγήθηκε σήμερα ο Επίτροπος Επικρατείας στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την περίπτωση μίας νοσηλεύτριας που επί 17 έτη εργαζόταν στο Δημόσιο έχοντας πλαστογραφήσει το βαθμό του απολυτηρίου της.

Η «μάχη» των δύο πλευρών (νοσηλεύτρια –ελληνικό Δημόσιο) ενώπιον της μείζονος Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έχει να κάνει με το εάν ο παραβάτης οφείλει να επιστρέψει μισθούς δεδουλευμένων κι αν ναι, πόσα θα είναι αυτά τα χρήματα.

Η νοσηλεύτρια υποστηρίζει ότι δεν οφείλει τίποτα, διότι δούλεψε τους μισθούς που εισέπραξε. Το ελληνικό Δημόσιο ζητάει πίσω μισθούς 17 ετών εργασίας, μέχρι και την ημέρα που αποκαλύφθηκε ότι η γυναίκα προσκόμισε πλαστό απολυτήριο Λυκείου για να προσληφθεί στο Δημόσιο.

Ο Επίτροπος Επικρατείας Αντώνης Νικητάκης πρότεινε σήμερα στην Ολομέλεια να απορριφθεί η αίτηση ακύρωσης της καταλογιστικής πράξης σε βάρος της νοσηλεύτριας με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο της ζητάει να επιτρέψει όλο το ποσό των αποδοχών της. Η άποψη του Επιτρόπου είναι ότι πρέπει να επιστρέψει μέρος των μισθών που της καταβλήθηκαν. Συγκεκριμένα, 50.000 ευρώ από συνολικούς μισθούς 179.000 ευρώ.

Αυτό ήταν και το τελικό ποσό που της είχε καταλογιστεί. Αρχικά, το Δημόσιο είχε από τη νοσηλεύτρια να του επιστρέψει 179.000 ευρώ. Μετά, όμως, μείωσε το ποσό του καταλογισμού στις 50.000 ευρώ.

Ο δικηγόρος της νοσηλεύτριας ενώπιον της Ολομέλειας υποστήριξε ότι η πλαστογραφία της νοσηλεύτριας ήταν ότι μετέτρεψε σε «20», το βαθμό του «14,33» με τον οποίο στην πραγματικότητα πήρε το απολυτήριο της από το Λύκειο. Κατά τον δικηγόρο, η πλαστογραφία της δεν είχε καμία συνέπεια στους συνυποψήφιους της, καθώς και αυτοί διορίστηκαν.

Υποστήριξε επίσης ότι το Δημόσιο απολάμβανε την παροχή της εργασίας της για 17 χρόνια και τώρα ουσιαστικά, ζητά να μην καταβάλει μισθούς για αυτή την εργασία, μετατρέποντας έτσι το κράτος, σε παράνομο εργοδότη.

Σύμφωνα με τον συνήγορο της, σε βάρος της γυναίκας έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για πλαστογραφία και απάτη.

Από την πλευρά του το Δημόσιο υποστήριξε στο ακροατήριο ότι η νοσηλεύτρια προκάλεσε τον παράνομο διορισμό της και έτσι σωστά έγινε ο καταλογισμός.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου αναμένεται τους επόμενους μήνες και θα αποτελέσει πιλότο για δεκάδες ανάλογες υποθέσεις όπου δημόσιοι υπάλληλοι «συνελήφθησαν» με πλαστά πτυχία.