Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Συναγερμός για την αύξηση κρουσμάτων – Ποια είναι τα νέα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί

Αυξάνεται η ανησυχία στους κόλπους των ειδικών λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα. Χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 58 νέα κρούσματα με τα περισσότερα να εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας, στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη. Όμως, ανησυχητικό είναι και το φαινόμενο εμφάνισης διάσπαρτων κρουσμάτων σε διάφορες περιοχές.

Χθες η κυβέρνηση απαγόρευσε τα πανηγύρια και αυστηροποίησε το πλαίσιο εισόδου από γειτονικές χώρες στα βόρεια σύνορα.

Έτσι, από σήμερα όσοι φτάνουν στον Προμαχώνα, για να μπουν στην Ελλάδα πρέπει να:

α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα ανοίγουν τα σύνορα και για τους επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και από τις 22 Ιουλίου για τους επισκέπτες από την Σουηδία.

Παράλληλα, οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, δηλαδή σε mall και εμπορικά κέντρα, όπου πρόσφατα καταργήθηκε το συγκεκριμένο μέτρο.

Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων έχει ανοίξει η συζήτηση για την λήψη νέων μέτρων, το επονομαζόμενο και plan b της κυβέρνησης.

Όπως έχουν τονίσει πολλές φορές στελέχη της κυβέρνησης, δεν πρόκειται να υπάρξει ένα δεύτερο οριζόντιο lockdown, αλλά μόνο τοπικά και όπου κρίνεται απαραίτητο:

«Δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε δεύτερο οριζόντιο lockdown. Ένα Plan b, για τοπικά lockdown, για επιμέρους διορθώσεις, για PCR ενδεχομένως σε περισσότερους τουρίστες ή υποχρεωτικότητα είναι το δεύτερο πλάνο. Είναι πράγματα τα οποία εξετάζουμε καθημερινά με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση» είπε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προσθέτοντας ότι είναι στο χέρι του καθενός να τηρεί τα μέτρα.

«Είναι στο χέρι μας να έχουμε μία απλή αύξηση, την οποία θα ελέγξουμε. Νομίζω ότι είναι θέμα υπευθυνότητας των οργάνων της πολιτείας, αλλά και ατομικής ευθύνης και των τουριστών μας και των πολιτών μας, να αντιμετωπίσουμε σοβαρά την κατάσταση και να έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα», σημείωσε.