Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Πόσο αυξάνονται οι συντάξεις χηρείας

Στα 290 ευρώ το μήνα κυμαίνεται μεσοσταθμικά η αύξηση των συντάξεων χηρείας για το Δημόσιο και στα 208 ευρώ για τους ασφαλισμένους του πρ. ΙΚΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων χηρείας ολοκληρώθηκε και οι νέες αυξημένες κατά 40% συντάξεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους αύριο Παρασκευή 27/9 με την καταβολή των συντάξεων Οκτωβρίου. Ήδη από την Τετάρτη οι πρώτες αυξήσεις μπήκαν σε δικαιούχους συντάξεων λόγω θανάτου ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ.

Υπενθυμίζεται πως οι αυξήσεις κατά 40% στις χήρες προκύπτει, καθώς αυξάνεται το δικαιούμενο ποσοστό από 50% σε 70% βάσει νομοθετικής ρύθμισης του προηγούμενου Μαίου. Συνολικά έγινε επαναφορά στο προ του νόμου Κατρούγκαλου ποσοστό (70%) σε 66.323 συντάξεις (χήρες και ορφανά τέκνα) εκ των οποίων 10.543 είναι του Δημοσίου.

Από τις υπόλοιπες 55.780 συντάξεις του πρώην ΙΚΑ, για τις 13.182 δεν προέκυψε αύξηση στο καταβαλλόμενο ποσό λόγω π.χ. του γεγονότος ότι ελάμβαναν το κατώτατο όριο. Για 3.178 τέκνα προκύπτει μείωση λόγω ανακατανομής μεταξύ των ποσοστών της χήρας και των τέκνων. Για 247 συντάξεις δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας και αυτή θα ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου οπότε και θα καταβληθούν οι προκύπτουσες αυξήσεις.

Τα αναδρομικά, δηλαδή τα ποσά που αντιστοιχούν στους μήνες από την ψήφιση του νόμου (18 Μαίου 2019) μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2019 θα καταβληθούν με τις συντάξεις Νοεμβρίου στο τέλος Οκτωβρίου 2019. Συνολικά η δαπάνη για το 2019 εκτιμάται σε περίπου 70 εκ. ευρώ.

«Με απόλυτη συνέπεια, ολοκληρώνουμε σήμερα μία ακόμα βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Αποκαθιστούμε μια μεγάλη αδικία που υπέστη από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των συνταξιούχων χηρείας», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης ευχαριστώντας το προσωπικό του ΕΦΚΑ αλλά και τον Διοικητή του ΕΦΚΑ, Χρ. Χάλαρη, τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κ. Πιερρακάκη, τον Γ.Γ.Πληροφοριακών Συστημάτων, Δ. Αναγνωστόπουλο, τον υφυπουργό, Ν. Μηταράκη και την Γ. Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Π. Καρασιώτη.