Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Καίγεται από τον καύσωνα η Ευρώπη, αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών (pics & video)

Σαββατοκύριακο

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται πολλές πόλεις της Ευρώπης, με την ατμόσφαιρα να θυμίζει καμίνι, λόγω της επέλασης του πρωτοφανούς κύματος καύσωνα που σαρώνει τη Γηραιά Ήπειρο από την αρχή της εβδομάδας.

Αύριο, Παρασκευή, η θερμοκρασία αναμένεται μάλιστα να σημειώσει και νέα άνοδο, με τον υδράργυρο να αγγίζει ακόμη και τους 45 βαθμούς!

Στο μάτι του… κυκλώνα Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία

Σε Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία, όπου το πρόβλημα είναι πιο οξύ, οι τοπικές Αρχές έχουν προχωρήσει στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του καύσωνα. Όμως, πολύ υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται επίσης στη Γερμανία, την Τσεχία και την Πολωνία.

Στη Γαλλία, η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου διανέμει νερό στους δρόμους και επισκέπτεται τους απομονωμένους ανθρώπους, ενώ υδροφόρες στην Πράγα δροσίζουν τους πολίτες ψεκάζοντας με νερό.

Ψάχνοντας λίγη δροσιά από την κάψα του φετινού καλοκαιριού στο Παρίσι

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Μετά του τρεις νεκρούς στη Γαλλία, άλλοι τρεις άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους στη Γερμανία, ενώ στην Ιταλία ένας άστεγος, ηλικίας 72 ετών, πέθανε σήμερα το πρωί κοντά στον κεντρικό σταθμό του Μιλάνου, εξαιτίας του καύσωνα.

Την ίδια ώρα, στη Λιθουανία έχουν πνιγεί μέχρι στιγμής 27 άτομα, στην προσπάθειά τους να δροσιστούν σε ποτάμια και παραλίες, καθώς η θερμοκρασία έφτασε σε ασυνήθιστα για τη χώρα επίπεδα, αγγίζοντας στου 36 βαθμούς.

Τραγική η κατάσταση ακόμη και για τα ζώα (φωτογραφία από τον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου)
Προσπάθησε να γλιτώσει τον καύσωνα, δεν γλίτωσε την Αστυνομία!

 

Πρωτοφανείς υλικές ζημιές: Λιώνει η άσφαλτος και οι σιδηρόδρομοι

Έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης των φαινομένων έχουν κληθεί να πάρουν οι κυβερνήσεις των χωρών, στις οποίες ο καύσωνας έχει κάνει την εμφάνισή του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στη Γερμανία οι Αρχές επέβαλαν όριο 120χλμ./ώρα σε αυτοκινητόδρομο, μετά τη διαπίστωση ότι η άσφαλτος παρουσιάζει αλλοιώσεις, εξαιτίας της ζέστης. Μάλιστα, κοντά στην περιοχή Ροστόκ, οι σιδηροδρομικές γραμμές… λύγισαν από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Κλειστά τα σχολεία στην Γαλλία

Προς αποφυγήν κάθε είδους επικινδυνότητας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά από τη ζέστη, η κυβέρνηση στη Γαλλία αποφάσισε να μην λειτουργήσουν αρκετά σχολεία, μέχρι να ολοκληρωθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ταυτόχρονα, σε μεγάλες πόλεις, όπως το Παρίσι και η Μασσαλία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία παλιών ΙΧ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση που επιβαρύνεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Έκτακτα μέτρα και σε Ιταλία – Ισπανία

Στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στο Μιλάνο, οι αρμόδιοι αποφάσισαν να μοιράσουν 10.000 μπουκάλια νερού σε άστεγους και ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια. Από την άλλη, στην Ισπανία έχουν γίνει σοβαρές προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους, καθώς αναμένεται να υπάρξει ρεκόρ θερμοκρασίας 33 από τις 50 επαρχίες, με τον υδράργυρο να φτάνει έως και τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Η Αυστρία, με τη σειρά της, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων, αποφάσισε να αποσυρθούν από τους δρόμους οι φημισμένες άμαξες που μεταφέρουν τουρίστες, προκειμένου να μην υπάρξουν περισσότερα προβλήματα λόγω ζέστης.

Χθες, Τετάρτη, ο υδράργυρος κατέγραψε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της κεντρικής Ευρώπης, κάνοντας τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει και οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν με αμείωτη ένταση να προσέχουν.

Ενδεικτικά, μερικές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ήταν οι εξής:

Γαλλία: Κλερμόν 41°C, Μασσαλία 37°C, Τουλούζη 36°C

Ισπανία: Μπιλμπάο 39°C, Μαγιόρκα 37°C

Πολωνία: Πόζναν 38°C, Βαρσοβία 36°C

Γερμανία: Βερολίνο 37°C, Βόννη και Φρανκφούρτη 36°C

Ιταλία: Ρώμη 36°C, Μιλάνο 35°C

Αυστρία: Βιέννη και Ίνσμπρουκ 36°C

Ελβετία: Ζυρίχη 34°C