Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Google doodle: Ποια είναι η γυναίκα με τη μυστηριώδη ιστορία που τιμά σήμερα η Google

Την Wanda Rutkiewicz τιμά με το σημερινό της doogle η πλατφόρμα της Google

Την πρώτη γυναίκα που κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή K2 και μάλιστα χωρίς κανένα βοήθημα οξυγόνου τιμά με το σημερινό της doodle η Google.

Η Wanda Rutkiewicz έγινε περισσότερο γνωστή για το γεγονός ότι ήταν η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να κατακτήσει επιτυχημένα την κορυφή K2, που βρίκσεται σε ύψος 8.611 μέτρων και αποτελεί τη δεύτερη υψηλότερη κορυφή, μετά το Έβερεστ.

Γεννημένη στο Πλανγκέ της Λιθουανίας, από πολωνική οικογένεια, ζει εκεί, έως τα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου μετακομίζει, μαζί με την οικογένειά της στην Πολωνία και συγκεκριμένα στη σημερινή πρωτεύουσα, Βαρσοβία.

Αργότερα, θα σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Βρότσλαβ, από όπου και θα αποφοιτήσει, λαμβάνοντας τον πτυχίο του ηλεκτρολόγου μηχανικού.

Wanda Rutkiewicz

Η ορειβασία ήρθε στη ζωή της μετά την αποφοίτησή της, με έναν τυχαίο τρόπο. Η Wanda οδηγούσε μία SFM Junak μηχανή, ένα ιδιαίτερα βαρύ δίκυκλο, το οποίο έμμεσα τη βοήθησε να ξεκινήσει την ορειβασία. Αυτό συνέβη όταν, το καλοκαίρι του 1961, ξέμεινε από βενζίνη. Έτσι, ξεκίνησε να κάνει ωτοστόπ στα διερχόμενα οχήματα. Κάποια στιγμή σταμάτησε για τη βοηθήσει ένας άνδρας με μία μηχανή. Ο άνδρας ήταν μαζί με φίλο του, Μπογκντάν Γιανκόφσκι. Ο τελευταίος έκανε ορειβασία τα τελευταία δύο χρόνια. Από τη γνωριμία αυτή, γεννήθηκε η αγάπη της Rutkiewicz για την ορειβασία.

Πρώτος σταθμός για εκείνη και τις προσπάθειές της ήταν τα βουνά Góry Sokole. Στις 16 Οκτωβρίου του 1968, η Rutkiewicz έγινε η τρίτη γυναίκα στον κόσμο, η πρώτη γυναίκα στην Ευρώπη και η πρώτη Πολωνή που έφτασε την κορυφή του Έβερεστ.

Αρκετά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1986, η Πολωνή ορειβάτισσα έγινε η πρώτη γυναίκα που φτάνει την κορυφή K2, πράγμα που, μάλιστα, κατόρθωσε χωρίς βοήθημα οξυγόνου.

Ένα δυσάρεστο γεγονός, ωστόσο, «μαύρισε» την επιτυχία της, καθώς οι δύο συνοδοιπόροι της απεβίωσαν. Αξίζει να αναφερθεί ότι εκείνο το καλοκαίρι, οι άνθρωποι που πέθαναν προσπαθώντας να κατακτήσουν την κορυφή Κ2, είχαν φτάσει τους 13.

To google doodle που είναι αφιερωμένο στην Πολωνή ορειβάτισσα Wanda Rutkiewicz

Τα ίχνη της χάθηκαν και το σώμα της δεν βρέθηκε ποτέ

Και έτσι, όσο ξαφνικά εμφανίστηκε το όνομά της στη δημοσιότητα για τα επιτεύγματά της, τόσο ξαφνικά εξαφανίστηκε κιόλας. Η τελευταία αναφορά για την ίδια γίνεται κατά τη διάρκεια της ανάβασής της στο Κανγκτσενγιούνγκα, όπου φαίνεται να είναι και η τελευταία φορά που κάποιος την είδε ζωντανή. Η τελευταία αναφορά για εκείνη έγινε από έναν Μεξικανό ορειβάτη, τον Κάρλος Καρσόγιο. Όπως είπε ο ορειβάτης, εκείνη προσπαθούσε να φτιάξει καταφύγιο. Η όλη προσπάθεια την αποδυνάμωσε πνευματικά και σωματικά, ενώ ο Μεξικανός υποστηρίζει ότι, εάν είχε ξεκουραστεί και διέθετε περισσότερη διαύγεια, ίσως να είχε σωθεί. Ο Καρσόγιο είπε, επιπλέον, ότι ούτε εκείνος είχε τη διαύγεια, ώστε να την πείσει να κατέβουν, καθώς ήταν και ο ίδιος εξουθενωμένος.

Το 1995, βρέθηκε ένα πτώμα από δύο ορειβάτες και λέχθηκε, τότε, ότι μπορεί να ανήκε στη Wanda Rutkiewicz. Οι ενδείξεις όμως ήταν αρνητικές και, τελικά, το σώμα, κατά το πιθανότερο, ανήκει σε μία Βουλγάρα ορειβάτισσα, η οποία είχε πεθάνει το 1994.

Άγνωστο, επίσης, παραμένει το αν η Πολωνή ορειβάτισσα κατάφερε τελικά να κατακτήσει την κορυφή του Κανγκτσενγιούνγκα.

Σε περίπτωση που το κατάφερε, είναι η μόνη γυναίκα στον κόσμο που κατάφερε να κατακτήσει τις τρεις ψηλότερες κορυφές του κόσμου. Το σώμα της δεν έχει βρεθεί έως και σήμερα και ως ημερομηνία θανάτου της αναφέρεται η 13η Μαϊου 1992.