Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Χάος στη Λέσβο: Ξεσηκωμός εργαζομένων για τις άθλιες συνθήκες στoυς καταυλισμούς προσφύγων

frontex

φωτογραφία αρχείου

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Υπηκόων Τρίτων Χωρών ανακοίνωσε την αποχή των υπαλλήλων που εργάζονται στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων στη Λέσβο, διαμαρτυρόμενοι για την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε αυτές.

Συγκεκριμένα, κάνουν καταγγελίες για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και την εκρηκτική κατάσταση εντός του hot spot, ενώ αναφέρουν ότι σε χώρο για 3.500 μετανάστες, πλέον ζουν 8.500. Αναλυτικότερα, ο Σύλλογος αναφέρει με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ζουν πάνω από 2 άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο.

Για τον λόγο αυτό οι υπάλληλοι απέχουν από την υπερωριακή εργασία το τρέχον Σαββατοκύριακο και κάνουν τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα με συγκέντρωση – διαμαρτυρία στην είσοδο του ΚΥΤ Λέσβου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Δ.Σ του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ είναι αναγκασμένο να επανέλθει στο θέμα τόσο των συνθηκών που επικρατούν στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων Περιφερειακά και Κεντρικά όσο και στο εργασιακό περιβάλλον  στο οποίο καλούνται οι εργαζόμενοι να προσφέρουν τις Υπηρεσίες τους.

Το Δ.Σ. συνήλθε σήμερα εκτάκτως σε συνεδρίαση και ΟΜΟΦΩΝΑ στηρίζει τις αποφάσεις της Περιφερειακής Επιτροπής Εργαζομένων ΚΥΤ Λέσβου έτσι όπως αυτές περιγράφονται στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα το οποίο και σας παραθέτουμε :

Μόρια, 6/9/2018

Αρ. Πρωτ.:5

Δελτίο Τύπου

Η Περιφερειακή Επιτροπή Εργαζομένων του ΚΥΤ Λέσβου στη Γενική Συνέλευσή της, σήμερα Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018 με θέμα την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ΚΥΤ Λέσβου λόγω των συνεχώς αυξανόμενων ροών αποφάσισε ομόφωνα την αποχή από την υπερωριακή εργασία το τρέχον Σαββατοκύριακο και τρίωρη στάση εργασίας για τη Δευτέρα 10/09/2018 από τις 09:00 ως τις 12:00 με συγκέντρωση – διαμαρτυρία στην είσοδο του ΚΥΤ Λέσβου.

Οι εργαζόμενοι/ες στο ΚΥΤ Λέσβου αισθάνονται την ανάγκη να απευθυνθούν δημόσια, στους πολίτες της Λέσβου αλλά και ευρύτερα, για να γνωστοποιήσουν την πολύ άσχημη έως εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στο ΚΥΤ όσον αφορά τόσο τις συνθήκες εργασίας μας όσο και τις συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων.

Η βασική αιτία είναι ότι ο αριθμός των φιλοξενουμένων αυξάνεται διαρκώς, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να αγγίζει τις 8.500 ενώ η δυνατότητα φιλοξενίας δεν υπερβαίνει κατ’ ανώτατο όριο τις 3.500! Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται και από το 18.1/9549 έγγραφο της διοίκησης της 27ης Ιουλίου 2018 με το οποίο ζητείται να αποτυπωθούν οι 3.100 κουκέτες διαμονής. Για να έχουμε ένα μέτρο της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή η πυκνότητα του φιλοξενούμενου πληθυσμού είναι πάνω από 2 άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο!

Το γεγονός αυτό πιέζει ασφυκτικά και οδηγεί στα όρια της κατάρρευσης όλες τις υποδομές φιλοξενίας:

Η κατάσταση αυτή έχει τις εξής βασικές συνέπειες:

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, γνωστοποιούμε και προειδοποιούμε ότι:

Η Περιφερειακή Επιτροπή Εργαζομένων του ΚΥΤ Λέσβου διεκδικεί:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου καλεί: