Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Αγιά Σοφιά: Προχώρα η μετατροπή της σε τζαμί – Αφαιρούν την πινακίδα που έγραφε «Μουσείο»

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η Τουρκία στην μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, καθώς οι τουρκικές αρχές αφαίρεσαν πλέον και την πινακίδα που βρισκόταν στην είσοδο του μνημείο η οποία έγραφε «Μουσείο Αγίας Σοφίας».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει εξάλλου ότι η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει ως τζαμί και κάλεσε τους μουσουλμάνους πιστούς για προσευχή την Παρασκευή 24 Ιουλίου.

Ο Ερντογάν σε δηλώσεις του την Τρίτη, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε ότι με την απόφασή του αυτή διορθώθηκε το λάθος που είχε κάνει ο Κεμάλ το 1934, όπου είχε αποφασίσει να διατηρηθεί η Αγιά Σοφιά ως μουσείο.

«Μετατρέψαμε την Αγία Σοφία σε μουσείο το 1934, σε μια λάθος απόφαση και τώρα την μετατρέπουμε ξανά σε ισλαμικό τέμενος», ανέφερε από το προεδρικό μέγαρο ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Έκανε επίσης λόγο για προστασία της «πολιτιστικής κληρονομιάς» που φέρει η Αγιά Σοφιά. ‘«Ενώ θα καταστήσουμε την Αγία Σοφία ταιριαστή με την θεμελίωσή της και πάλι, θα διατηρήσουμε το χαρακτηριστικό της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως έκαναν και οι πρόγονοί μας», σημείωσε ο Ερντογάν