Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Αχτίδα ελπίδας στην Αυστραλία: Υπό μερικό έλεγχο η μεγάλη φωτιά – Αναμένονται «σωτήριες» βροχοπτώσεις

Πυρκαγιές στην Αυστραλία

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η μεγαλύτερη εστία πυρκαγιάς που καίει αυτή τη στιγμή την χώρα, ενώ η πρόγνωση για βροχές αναζωπυρώνει τις ελπίδες

Οι πυροσβέστες της Αυστραλίας, που δίνουν μάχη με τις φλόγες εδώ και μήνες, προσπαθώντας να βάλουν ένα τέλος στην τεράστια καταστροφή που μαίνεται στην χώρα, ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγαλύτερη εστία φωτιάς που ήταν ενεργή, κατακαίοντας ό,τι απέμεινε από τα εδάφη της Αυστραλίας.

Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά μαίνονταν ανεξέλεγκτη εδώ και σχεδόν τρεις μήνες. Παράλληλα με την καλή είδηση του μερικού ελέγχου της συγκεκριμένης εστίας της πυρκαγιάς, οι εκτιμήσεις για βροχοπτώσεις εντός της ημέρας ενισχύουν τις ελπίδες ότι οι πυροσβεστικές αρχές της χώρας θα καταφέρουν να περιορίσουν κι άλλο τις φωτιές, ευχόμενοι να πλησιάζουν σιγά σιγά προς το τέλος αυτής της ολέθριας περιόδου, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 28 άνθρωποι, να αφανιστούν περισσότερα από 1 δισ. ζώα, αλλά και να χάσουν τη στέγη τους πάνω από 200 χιλ. κάτοικοι των περιοχών που έγιναν «στάχτη», παραδομένες στην φωτιά.

«Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, θα είναι το δώρο μας για τα Χριστούγεννα»

Κατά την επίσκεψή του, σήμερα,  στην περιοχή όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά, ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Σέιν Φιτζσίμονς δήλωσε ότι «μένει μία μικρή περιοχή», όμως «η πρόβλεψη για περιορισμό (της πυρκαγιάς) είναι ελπιδοφόρα». Σημειώνεται ότι αυτή η τεράστια πυρκαγιά, που μαινόταν σε εθνικό πάρκο της Αυστραλίας, κατέκαψε μία περιοχή που αντιστοιχεί σε έκταση ίση με τρεις φορές το μέγεθος του Λονδίνου.

Πυρκαγιές στην Αυστραλία

Παράλληλα, η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε σήμερα ότι προβλέπει έως και 50 χιλιοστά βροχής για την εβδομάδα αυτή σε πολλές από τις πληγείσες περιοχές, κάτι που θα προσφέρει ανακούφιση, έπειτα από μήνες ξηρασίας. Σε περίπτωση που οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, αυτό θα είναι «τα δώρα μας για τα Χριστούγεννα, την επέτειό μας, τον αρραβώνα, τον γάμο και την αποφοίτησή μας, όλα σε ένα. Ας το ελπίσουμε», σχολίασε ο Φιτζσίμονς.

Σημαντικό είναι, επιπλέον, ότι, όπως έγινε γνωστό, δεκάδες άλλες πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία, έχουν επίσης τεθεί υπό έλεγχο.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένας παράγοντας που αποδεδειγμένα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκταση που πήραν οι φετινές πυρκαγιές στην Αυστραλία. Σημειώνεται ότι η χώρα αντιμετωπίζει φαινόμενα πυρκαγιάς σχεδόν κάθε χρόνο αυτή την περίοδο, όπου χαρακτηρίζεται από υψηλές θερμοκρασίες και έντονη ξηρασία. Τα φαινόμενα αυτά, ωστόσο, δεν είχαν τεθεί ποτέ στο παρελθόν εκτός ελέγχου, με την κλιματική αλλαγή, όπως φαίνεται, να ωθεί στα άκρα τις καιρικές συνθήκες της χώρας.

Στις αμέτρητες καταστροφές που σημειώνονται στην Αυστραλία εξαιτίας των πολύμηνων πυρκαγιών συμπεριλαμβάνεται και ο αφανισμός χιλιάδων δέντρων και θάμνων, αλλά και ο θάνατος περισσότερων του ενός δισ. ζώων. Οι εκτεταμένες καταστροφές έχουν συγκινήσει όλο τον πλανήτη και έχουν κινητοποιήσει πλήθος ανθρώπων να συνδράμει με όποιο τρόπο μπορεί. Ανάμεσα σε αυτούς και διάσημοι αστέρες του κινηματογράφου και της μουσικής, μερικοί εκ των οποίων μάλιστα θα συμμετέχουν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Σίδνεϊ, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για τον Ερυθρό Σταυρό και τα άγρια ζώα.

Πυρκαγιές στην Αυστραλία

Πιο συγκεκριμένα, το παρών στην εκδήλωση θα δώσουν, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός τραγουδιστής Alice Cooper, η Βρετανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Ολίβια Νίουτον –Τζον και το συγκρότημα Queen.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σε πολιτικό πεδίο το ποσοστό δημοτικότητας του συντηρητικού πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον υπέστη βαρύ πλήγμα, κυρίως εξαιτίας των χειρισμών του στην κρίση των καταστροφικών πυρκαγιών τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο Μόρισον είδε τη δημοτικότητά του να κατακρημνίζεται κατά οκτώ εκατοστιαίες μονάδες από τον Δεκέμβριο, στο 37%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Newspoll που διενεργήθηκε για λογαριασμό της συντηρητικής εφημερίδας The Australian.