Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Real Estate

Η ΑΒΑΞ αξιοποιεί το «διαζύγιο» της με την Overseas αυξάνοντας την παρουσία της στη Μέση Ανατολή

Χρήστος Ιωάννου, πρόεδρος ΑΒΑΞ

Χρήστος Ιωάννου, πρόεδρος ΑΒΑΞ

Την περαιτέρω ανάπτυξή της σε Μέση Ανατολή και Αραβικό Κόλπο και τα έργα ενεργειακού χαρακτήρα, έχει θέσει για φέτος προτεραιότητα η ΑΒΑΞ, με τη διοίκησή της να τονίζει ότι η διακοπή του δεσμού που είχε με τον διεθνή όμιλο J&P (Overseas) Ltd αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η νέα γεωγραφική στόχευση αποφασίστηκε δεδομένης της στασιμότητας και της υποχώρησης που εμφάνισε το 2018 η εγχώρια κατασκευαστική αγορά, με την εκτίμηση να είναι ότι η ίδια τάση θα συνεχιστεί και το 2019.

Η διοίκηση της ΑΒΑΞ με επικεφαλής τον Χρήστο Ιωάννου, πρόεδρο και εκτελεστικό σύμβουλο, Κωνσταντίνο Μιτζάλη, διευθύνων σύμβουλο και Κωνσταντίνο Κουβαρά, αναπληρωτή πρόεδρο και εντεταλμένο σύμβουλο, κατά τη χθεσινή ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων έκανε λόγο για επιχείρηση δημιουργίας ενός νέου successstoryστη Μέση Ανατολή με άρμα την θυγατρική AVAX Middle East, δημιουργία νέας εταιρικής κουλτούρας με ικανά στελέχη και εστίαση σε έργα MEP (Mechanical, Electrical and Plumbing), τα οποία προσδίδουν προστιθέμενη αξία.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, προχώρησε στην εξαγορά τριών θυγατρικών της Overseas, Conspel Construction Specialist Limited, J&P Qatar WLL και Abu Dhabi J&P LLC. ενσωματώνοντας την τεχνογνωσία και μακρόχρονη εμπειρία, που διαθέτουν.

Μέσω της Conspel Construction Specialist Limited, η ΑΒΑΞ τοποθετείται στο χάρτη του περιορισμένου αριθμού εταιρειών που διαθέτουν τεχνογνωσία και εμπειρία σε ηλεκτρο-μηχανολογικά έργα, στη Μέση Ανατολή. Η συνολική αξία των έργων στο συγκεκριμένο τομέα, που έχει αναλάβει η Conspel ανέρχεται σε 1 δις. δολ., με ανεκτέλεστο 350 εκατ. δολ.

Ακόμη, με στόχο την ενίσχυση της πολυετούς εμπειρίας της, η ΑΒΑΞ εξαγόρασε και την εταιρεία «PSM Suppliers Limited», από την J&P η οποία εκτελεί δύο ξεχωριστές συμβάσεις για ενεργειακό έργο στο κοίτασμα πετρελαίου Faregh της Λιβύης, με πελάτη την τοπική πετρελαϊκή εταιρεία WAHA. Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται σε τελικό στάδιο περάτωσης, με εκτιμώμενη ολοκλήρωση εντός του 2019.

Η διοίκηση της ΑΒΑΞ απέφυγε να αναφερθεί στο κόστος της απόκτησης των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων, αφήνοντας να εννοηθεί, πάντως, πως λόγω της εκποίησης των assets της Overseas οι συναλλαγές θα αποβούν συμφέρουσες. Όπως είπε ο κ. Ιωάννου «το τίμημα που αγοράσαμε είναι χαμηλότερο από την καθαρή αξία των assetsκαι αυτό θα φανεί στον ισολογισμό».

Αναφορικά με τις παραχωρήσεις που είναι ήδη ώριμες και σε πλήρη λειτουργία αναμένονται μερίσματα της τάξεως του 1,15 δις., έως το 2043, σύμφωνα με τα τρέχοντα οικονομικά μοντέλα.

Στον τομέα της παραγωγής ενέργειας, διαθέτει χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 275MW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, 40MW εκ των οποίων χαρακτηρίζονται ώριμα για συμμετοχή στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ για εξασφάλιση τιμής FIP για Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA).

Σχετικά με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 20 εκατ. ευρώ η οποία δεν πραγματοποιήθηκε καθώς υπήρχαν οι εκκρεμότητες με τα έργα που εκτελούσε από κοινού με την Overseas η διοίκηση του ομίλου δήλωσε πως οι βασικοί μέτοχοι έχουν δεσμευτεί πως θα προχωρήσει (με πιθανότερη ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας τον προσεχή Οκτώβριο). Ωστόσο, έχει ήδη καταβληθεί ποσό ύψους 16 εκατ. έναντι του συνολικού ποσού, σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίως από την οικογένεια Ιωάννου.

Το ανεκτέλεστο κατασκευαστικό υπόλοιπο της ΑΒΑΞ έχει διαμορφωθεί στο 1,7 δις. ευρώ.