Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Real Estate

Ακίνητα αξίας 800 εκατ. ευρώ «κοιτά» η Prodea Investments

χριστοφορος παπαχριστοφορου

Ο πρόεδρός της Prodea Investments, Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου

Την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της ενόψει και της αύξησης κεφαλαίου που έχει αποφασίσει σχεδιάζει η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ (πρώην Εθνική Πανγαία) εξετάζοντας ακίνητα συνολικής αξίας 800 εκατ. ευρώ, σε όλες τις κατηγορίες (γραφεία, καταστήματα, ξενοδοχεία, logistics).

Το 85% αυτών βρίσκονται σε Ελλάδα και Κύπρο και το υπόλοιπο 15% σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Για το 30% του προς εξέταση χαρτοφυλακίου η Prodea βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις.

Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρει η εταιρεία στους αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές μέσω εταιρικής παρουσίασης που έχει δημοσιοποιήσει στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αύξηση κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τη διοίκησή της η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας της έχει διαμορφωθεί σε 2,176 δις. ευρώ. Τα ετήσια έσοδά της εκτιμώνται σε 140 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια ανάπτυξη 15,4% και τα EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) σε 104 εκατ. ευρώ (ετήσια αύξηση 2,4%).

Όπως επισημαίνεται το χαρτοφυλάκιό της από το 2012 έχει τριπλασιαστεί (από 772 εκατ. ευρώ σε 2,176 δις. ευρώ) είναι μισθωμένο σε ποσοστό 97,4% και έχει μέση απόδοση 7,3%, όταν η μέση απόδοση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα γραφεία είναι 5,2% και για τα καταστήματα 5,9%. Από το σύνολο των ακινήτων της το 66% βρίσκονται στην Ελλάδα, 17% στην Κύπρο, 12% στην Ιταλία και 5% αλλού. Το 45% είναι γραφεία, το 23% τραπεζικά καταστήματα, το 16% σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα και το 8% ξενοδοχεία.

Ο μεγαλύτερος μισθωτής της είναι η Εθνική Τράπεζα, η Σκλαβενίτης, το ελληνικό δημόσιο, η Cosmote και το ιταλικό δημόσιο.