Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Στην τελική ευθεία το 13ο συνέδριο της ΝΔ: Ποιοι είναι οι προσκεκλημένοι ομιλητές

Εκλογές ΝΔ: Κρίσιμο τεστ για τη νέα φυσιογνωμία της παράταξης

Στην τελική ευθεία για το 13ο συνέδριο βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Νοεμβρίου έως την 1 Δεκεμβρίου στο Metropolitan Expo. Στόχος είναι να αναδειχθεί η νέα πολιτική πραγματικότητα, όπως διαμορφώθηκε μετά τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων τόσο στις Ευρωεκλογές 201, όσο και στις Εκλογές 2019.

Με απόφαση της οργανωτικής επιτροπής, πρόεδρος της οποίας είναι ο ευρωβουλευτής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, το συνέδριο θα έχει δύο θεματικές ενότητες. H πρώτη θα έχει τίτλο «Με εθνική αυτοπεποίθηση κερδίζουμε τις μάχες απέναντι στο λαϊκισμό» και η δεύτερη «Πολιτική για τους πολίτες: Δίνουμε απαντήσεις στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου που επηρεάζουν τη ζωή μας».

Σύμφωνα με πηγές από την ΝΔ, στην πρώτη θεματική ομιλητές στο πάνελ με θέμα «Ο Λαϊκισμός μπορεί να νικηθεί. Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο» θα είναι οι: Αντόνιο Ταγιάνι, πρώην πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Paulo Rangel, αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, Mairead McGuinness, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος της Κύπρου για θέματα Υγείας.

Επίσης, θα γίνουν οι εισηγήσεις:

1. «Λαϊκισμός: Τι μας διδάσκει η εμπειρία της Ελλάδας» από τον Τάκη Παππά, πολιτικό επιστήμονα και συγγραφέα.

Τα πιο πρόσφατα βιβλία του είναι τα Λαϊκισμός και κρίση στην Ελλάδα (Ίκαρος 2015), Σε τεντωμένο σκοινί: Εθνικές κρίσεις και πολιτικοί ακροβατισμοί από τον Τρικούπη έως τον Τσίπρα (Ίκαρος 2017) και Populism and Liberal Democracy: A Comparative and Theoretical Analysis (Oxford University Press 2019). Ζει στη Γαλλία και συνεργάζεται ερευνητικά με το πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στην Φιλανδία.

2. Κοινωνικά στερεότυπα και λαϊκισμός:  Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» από την Ισμήνη Κριάρη, πρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Συγγραφέας πολλών επιστημονικών άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδος και του εξωτερικού σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας, τεχνολογίας και δικαίου, βιοϊατρικών εξελίξεων και προστασίας δικαιωμάτων, διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, παιδείας του αποδήμου ελληνισμού.

3. «Μπορεί ο λαϊκισμός να αντεπιτεθεί;» από τον Άγγελο Χρυσόγελο, assistant professor στο London Metropolitan University και συνεργαζόμενο εταίρο (associate fellow) της δεξαμενής σκέψης Chatham House. Έχει διατελέσει ερευνητής πάνω σε ζητήματα λαϊκισμού, δημοκρατίας και Ευρωπαϊκής πολιτικής στο London School of Economics και το Weatherhead Center του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Στην δεύτερη θεματική ενότητα «Πολιτική για τους πολίτες: Δίνουμε απαντήσεις στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου που επηρεάζουν τη ζωή μας», θα γίνουν οι εξής εισηγήσεις: