Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Προκλητικός ο Ερντογάν: «Όχι» σε συνάντηση με Μητσοτάκη, διότι «δεν γνωρίζει τα όριά του»

Ερντογάν

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Επιμένει στην λύση των δύο κρατών στην Κύπρο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε σημερινές δηλώσεις του ανέφερε ότι ο μόνος τρόπος, για να επιλυθεί η διένεξη για την Κύπρο είναι να εγκαθιδρυθούν στο νησί δύο κράτη και πως η δημιουργία μιας ομοσπονδίας, η οποία υποστηρίζεται από την Αθήνα, δεν θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα επικείμενων συνομιλιών.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης, απευθυνόμενος σε βουλευτές του κόμματός του, του AKP, πως δεν μπορεί να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρά την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τη διένεξη για τα θαλάσσια σύνορά τους.

Ισχυρίστηκε, μάλιστα, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον «προκάλεσε» και κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να «γνωρίζει τα όριά του».

Στις πρόσφατες δηλώσεις του από την Κύπρο, όπου βρέθηκε την Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό πρέπει να διεξαχθούν μέσα στο υφιστάμενο πλαίσιο.

Μόνη βιώσιμη λύση αποτελεί μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με τα γνωστά απαράβατα χαρακτηριστικά: Πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στις αποφάσεις, ένα κράτος με διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια. Και με διασφάλιση της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Και φυσικά προαπαιτούμενο της επανένωσης αποτελεί η πλήρης και ταχεία απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων» όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα των δύο χωρών να συμμετάσχουν στην άτυπη πενταμερή συνάντηση. την οποία προτίθεται να συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με απώτερο στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού.

Υπήρξε πλήρης συναντίληψη ότι το μοναδικό και δεσμευτικό για όλους πλαίσιο διαπραγμάτευσης ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κορυφαία προτεραιότητα ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο

Φον ντερ Λάιεν: Παραδέχτηκε καθυστέρηση στην αδειοδότηση των εμβολίων