Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Νέα πρόκληση από την Τουρκία στο Αιγαίο: Στέλνει και το PIRI REIS για έρευνες

K/PIRIREIS

Νέα πρόκληση ετοιμάζει η Άγκυρα, κλιμακώνοντας την ένταση με την Ελλάδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως ανακοίνωσε η Τουρκία, το απόγευμα της Τρίτης, μετά από το Cesme, στέλνει και το K. PIRI REIS για έρευνες στο «Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Με την NAVTEX 289/17  η Τουρκία αναγγέλλει ότι το R/V K. PIRI REIS θα πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες μεταξύ 8-18 Μαρτίου σε «τουρκικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο και σε διεθνή ύδατα στην Μεσόγειο Θάλασσα».

Στη NAVTEX, δεν αναφέρονται συγκεκριμένες συντεταγμένες, όπως συνηθίζεται,  προκειμένου να είναι γνωστή η περιοχή της διεξαγωγής των ερευνών. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα παιχνίδι εντυπώσεων και υποβολής σε τεστ αντοχής της Αθήνας. Πάντως δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνέχεια με νέα NAVTEX η οποία, αναλόγως των πολιτικών – διπλωματικών επιλογών της Άγκυρας, θα καθορίζει την περιοχή των ερευνών.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αναφορά σε «Διεθνή ύδατα της Μεσογείου» παραπέμπει σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια του Καστελόριζου και μεταξύ της Κρήτης – Ρόδου και της Κύπρου, οπού συστηματικά τα τελευταία χρόνια η Τουρκία στέλνει ερευνητικά σκάφη προκειμένου να αμφισβητήσει εμπράκτως την ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Καθώς μάλιστα το  PIRI REIS είναι ένα ιδιαίτερα γερασμένο πλοίο, η έξοδος του από το λιμάνι της Σμύρνης γίνεται συνήθως την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι.

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι νέα τουρκική NAVTEX εκδόθηκε την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος ολοκλήρωνε την επίσκεψη του σε Κάλυμνο και Ψέριμο, απ’ όπου έστειλε πολλά μηνύματα στην Τουρκία για το καθεστώς του Αιγαίου.

Η νέα τουρκική NAVTEX:

TURNHOS N/W   : 289/17
AEGEAN SEA AND MEDITERRANEAN SEA
OCEANOGRAPHIC SURVEY, BY R/V K.PİRİREİS BETWEEN 08-18 MAR 17 IN TURKISH TERRITORIAL WATERS OF AEGEAN SEA AND INTERNATIONAL WATERS OF MEDITERRANEAN SEA.

TURNHOS N/W  : 277/17
AEGEAN SEA
SCIENTIFIC (HYDROGRAPHIC AND OCEANOGRAPHIC) RESEARCH, BY TCG ÇEŞME BETWEEN 06-10 MAR 17 IN AREA BOUNDED BY;
A.             40 08.94 N – 024 59.97 E
B.    39 40.94 N – 024 34.97 E
C.    39 56.94 N – 024 22.97 E
D.    40 18.05 N – 024 42.31 E
CAUTION ADVISED

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μητσοτάκης: Συζήτησε με τους χρήστες του Facebook μέχρι και τα.. γκολ που θα βάλει ο Ολυμπιακός – Ποιες οι προβλέψεις του

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξαφνικός πόλεμος στο λιανεμπόριο: Καρυπίδης vs Σπυρόπουλου – Τι απαντά ο Απ. Σπυρόπουλος στο mononews


ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Β. Σόιμπλε: «Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να μείνει ή όχι στο ευρώ»