Την θέση ότι η χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) μπορεί να γίνει δεκτή από την πλειονότητα των χωρών της ΕΕ με προϋπόθεση την τήρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών χωρίς άλλους όρους ή περιορισμούς εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Ευελπιστούμε ότι οι διαφορές που υπάρχουν θα γεφυρωθούν στο σημερινό Eurogroup, είπε.
Πρόσθεσε ότι η θέση της Ελλάδας υπέρ του κορονο-ομολόγου είναι γνωστή, στηρίζεται στην αρχή ότι τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις και έχουν στόχο την εξασφάλιση χαμηλού κόστους χρηματοδότησης για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.
Ωστόσο πρόσθεσε ότι πρέπει να αναγνωριστεί ότι έχουν γίνει κι άλλα βήματα από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία.
Αναλυτικά, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι το σχέδιο που φαίνεται να προχωρά, μέχρι στιγμής, ενσωματώνει παρεμβάσεις ύψους 540 δις ευρώ και βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
Πρώτον, την χρηματοδότηση με περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της εργασίας, το Πρόγραμμα SURE της Κομισιόν.
Δεύτερον, τη χρηματοδότηση, με περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για μόχλευση, ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία.
Τρίτον, τη χρηματοδότηση, με 240 δισεκατομμύρια ευρώ, (περίπου 2% του ΑΕΠ για κάθε κράτος-μέλος) από τον ESM.
«Στο τελευταίο αυτό ζήτημα, το δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών, δέχεται ως μόνη προϋπόθεση την τήρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών και τη χρήση των χρημάτων αυτών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, χωρίς άλλους όρους, περιορισμούς και προϋποθέσεις. Στο ζήτημα αυτό υπήρξαν διαφωνίες που ευελπιστούμε να γεφυρωθούν» είπε ο κ. Πέτσας.
Σε εθνικό επίπεδο, συνέχισε ο κ. Πέτσας, η Ελλάδα θα αναπτύξει μέχρι το καλοκαίρι ένα δημοσιονομικό δίχτυ προστασίας της οικονομίας ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου και θα θέσει σε κίνηση έναν μοχλό ρευστότητας περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε η υγειονομική κρίση να αφήσει όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία. Ένα συνολικό πακέτο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περίπου 13% του ΑΕΠ του 2019.
Για το θέμα της προστασίας της α’ κατοικίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την εβδομάδα μετά το Πάσχα.
Παραπλανητικές ημερομηνίες για άρση περιορισμών
Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι αργή και μακρόσυρτη και δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.
Τόνισε, επίσης, ότι οποιοδήποτε δημοσίευμα με ημερομηνίες για άρση των περιοριστικών μέτρων είναι παραπλανητικό και εμπίπτει στις διατάξεις των νόμων για ψευδείς ειδήσεις.
Το Πάσχα
Προανήγγειλε, επίσης, αύξηση προστίμων και εντατικοποίηση ελέγχων εν όψει Πάσχα.
«Ενόψει πιθανών αποδράσεων για το Πάσχα, αυστηροποιούνται οι έλεγχοι και αυξάνονται τα πρόστιμα για καταχρηστικές μετακινήσεις σε χωριά και εξοχικές κατοικίες. Οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα, σε νέες και παλιές εθνικές οδούς και παράδρομους θα είναι συνεχείς και αυστηροί.
» Παρακαλώ όλους τους συμπολίτες μας να μην ξεχνούν ότι αν επικαλεστούν μετακίνηση με το πρόσχημα της πρώτης κατοικίας, δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν πριν την άρση των περιοριστικών μέτρων» σημείωσε και επανέλαβε «δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε στις αυλές μας, δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας.
Επανερχόμενος στο θέμα είπε ότι δεν υπάρχει στην κυβέρνηση σκέψη για ολική απαγόρευση κυκλοφορίας ειδικά τις ημέρες του Πάσχα. Ωστόσο, θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα εθνικά οδικά δίκτυα για να μην χαθούν οι προσπάθειες των πολλών από τους λίγους.
Πρόσθεσε ότι όσοι επιχειρούν να φύγουν να χάνουν τις πινακίδες τους, δεν θα φτάνουν εκεί που θέλουν και θα γυρίζουν πίσω.
Για την Γ’ Λυκείου σημείωσε ότι σήμερα θα γίνει η ανακοίνωση της ύλης των εξετάσεων από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ώστε να αφεθούν απερίσπαστοι στην προετοιμασία τους οι μαθητές.
Ο κ. Πέτσας συνεχάρη όλους τους εκπαιδευτικούς για τη δουλειά τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση όλων των παιδιών αναφέροντας το παράδειγμα της κόρης του, μαθήτριας της Δ΄Δημοτικού δημόσιου σχολείου.
Για τις εκκλησίες
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό παράθυρο για επισκέψεις στους ιερούς ναούς τις ημέρες του Πάσχα, λέγοντας ότι σε συνεργασία με την εκκλησία, η Πολιτεία θα φροντίσει να γίνει με τρόπο, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.
Η εκκλησία έχει τηρήσει υπεύθυνη στάση και η ΔΙΣ έχει λάβει δύσκολες αποφάσεις. Και για το Πάσχα είμαστε σε επικοινωνία. Εξετάζουμε πρόβλεψη για το ωράριο που θα μπορούν να επισκέπτονται τους ναούς οι πιστοί, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός στις εκκλησίες, είπε ο κ. Πέτσας.
Ελπίζουμε ότι θα βρούμε την κατάλληλη φόρμουλα με την εκκλησία, για να μην χαθούν αυτά που έχουμε κερδίσει. Δεν θέλουμε τον συνωστισμό, τόνισε για άλλη μια φορά.
Πρόσθεσε ότι έχουμε εξασφαλίσει ότι θα έρθει το Άγιος Φως στην Ελλάδα και ότι θα μεταφερθεί σε όλη την Ελλάδα.
Σε ερώτηση για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, καθώς και ότι η κυβέρνηση δεν ασχολείται με τις φοβίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε ερώτηση για τις προτάσεις Τσίπρα απάντησε ότι δεν είναι ώρα για πλειοδοσία, ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ταμειακά διαθέσιμα με σύνεση, γιατί δεν γνωρίζουμε -όπως παραδέχτηκε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- πότε θα τελειώσει αυτή η υγειονομική κρίση και δεν θέλουμε να δημιουργηθεί δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα.
Ζητάμε κοινές λύσεις στα κοινά προβλήματα χωρίς να βάλουμε την Ελλάδα σε περιπέτειες, τόνισε.