Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
First Top Stories

Βαρουφάκης: Αυτά μου είπε ο Ομπάμα τον Απρίλιο του 2015

Γιάνης Βαρουφάκης

Γιάνης Βαρουφάκης

Στις προτροπές του Μπαράκ Ομπάμα για συμβιβασμό την κρίσιμη περίοδο του 2015  κάνει αναφορά ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο πολύκροτο βιβλίο του «Ενήλικοι στο Δωμάτιο».

Στο ίδιo βιβλίο, ο οικονομολόγος αναφέρει πως ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε χιούμορ, λέγοντας για τον κ. Βαρουφάκη «θα μπορούσα κάλλιστα να του ζητήσω να μού δανείσει χρήματα».

Για τον πρωθυπουργό, ο πρώην υπουργός τονίζει πως «παραδόθηκε» στις απαιτήσεις των θεσμών. Τον συγκρίνει δε με έναν ήρωα της σειράς επιστημονικής φαντασίας Star Trek, τον Άναν 7,  ο οποίος θυσίαζε το λαό του.

Η συνάντηση με τον Ομπάμα

Ο οικονομολόγος αναφέρεται με λεπτομέρειες στο τι ειπώθηκε στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο στις 15 Απριλίου 2015

Ομπάμα: Ξέρω τι σημαίνει να κληρονομείς μια γιγαντιαία κρίση κερδίζοντας τις εκλογές. Το αντιμετώπισα και εγώ αυτό, το 2009.

Βαρουφάκης: Όλοι θυμόμαστε ότι η κρίση ήταν η μεγαλύτερη από το 2009. Ωστόσο, η μεγαλύτερη διαφορά κ. πρόεδρε, είναι ότι εσείς είχατε μια κεντρική τράπεζα (Fed) που σας στήριζε διαρκώς. Εμείς έχουμε μια κεντρική τράπεζα που μας μαχαιρώνει διαρκώς – επειδή προσπαθούμε να κάνουμε παρόμοια πράγματα με εκείνα που κάνατε εσείς το 2009!

Ομπάμα: Εμείς θα βοηθήσουμε συνεχίζοντας να πιέζουμε τους Ευρωπαίους. Αλλά και εσείς πρέπει να τους συναντήσετε στα μισά του δρόμου.

Βαρουφάκης: Και πιο πέρα από τα μισά του δρόμου κ. πρόεδρε. Έχουμε ήδη φτάσει στα 4/5 προς την κατεύθυνσή τους, εκείνοι όμως δεν υποχωρούν.

Ομπάμα: Δεν έχετε άλλη επιλογή από το να συνεχίσετε την προσπάθεια. Κι εμείς θα βοηθήσουμε.

Star Trek

Έχοντας απογοητευτεί από τον πρωθυπουργό, ο Γιάνης Βαρουφάκης συγκρίνει τον Αλέξη Τσίπρα με ήρωα από τη σειρά επιστημονικής φαντασίας Star Trek. Όπως αναφέρει, ο Αλέξης Τσίπρας του θύμιζε «τον Άναν 7, τον αρχηγό των Εμίνιαρ, ο οποίος «απαιτούσε από το λαό του να μπαίνει οικειοθελώς στους θαλάμους αποσύνθεσης διότι αυτό είχε συμφωνήσει με τον εχθρό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Πολιτικό σεισμό» προκαλεί με το βιβλίο του ο Βαρουφάκης – Τσίπρας: «Χέσ* τον Ευκλείδη»