Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Μέρκελ: Αδιέξοδη η πολιτική της Τουρκίας με τους μετανάστες

Μέρκελ

H Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel)

Η Τουρκία δεν μπορεί να φορτώνει στους ώμους των μεταναστών τα εσωτερικά της προβλήματα και να τους εξωθεί προς τα σύνορα με την Ελλάδα ανέφερε από το Ελληνογερμανικό Φόρουμ στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η πολιτική αυτή της Τουρκίας είναι αδιέξοδη, ανέφερε η Μέρκελ, προσθέτοντας πάντως πως κατανοεί το βάρος που σηκώνει η Άγκυρα, φιλοξενώντας 3,6 εκ. πρόσφυγες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη και υποστήριξη της στην Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει την προστασία των συνόρων για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης. Ανέφερε ωστόσο πως η λύση στο πρόβλημα είναι η συμφωνία  Τουρκίας-ΕΕ, που αποτελεί άλλωστε υπόδειγμα και για άλλες ανάλογες συμφωνίες με χώρες της Αφρικής, έστω κι αν οι σχετικές προβλέψεις του 2016 χρειάζονται ανανέωση.

Σύμφωνα με την καγκελάριο, έχει ιδιαίτερη σημασία η σημερινή συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, με την ευρωπαϊκή ηγεσία στις Βρυξέλλες. «Μπορεί κάποιοι να λένε ότι το 2020 δεν είναι 2015», τόνισε, «όμως  τα προβλήματα παραμένουν: από τον πόλεμο στη Συρία ως τις συγκρούσεις στη Λιβύη».

Η καγκελάριος υπενθύμισε ότι χθες το βράδυ ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο αποφάσισε να υποδεχθεί 1000-1500 ανήλικους πρόσφυγες από τις πλέον ευάλωτες ομάδες και κάτω των 14 ετών, που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε ελληνικά camps.

Τέλος, η κ. Μέρκελ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριακου Μητσοτάκη, να επισκεφτεί την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου η Γερμανία είναι φέτος τιμώμενη χώρα.