Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Κεραμέως: Πάνω από 6 δισ. € στην Παιδεία μετά από χρόνια

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως

Την αύξηση του προϋπολογισμού για την Παιδεία κατά 239 εκατ. ευρώ για το έτος 2023 παρουσίασε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά τη συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού στη Βουλή.

Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 6.080.504.000 ευρώ, ενώ και όλα τα προηγούμενα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ έχει εξασφαλισθεί αύξηση του Προϋπολογισμού για την Παιδεία.

Η Υπουργός αναφέρθηκε στους δύο στόχους για την Παιδεία:
α. υψηλότερη χρηματοδότηση με αποτελεσματικότερη απορρόφηση και
β. ποιοτικότερη κατανομή με πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Ως προς την υψηλότερη χρηματοδότηση, αναφέρθηκε σε:

-Κάλυψη της δαπάνης για 25.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς, σημαντικά έργα υποδομής για τα ΑΕΙ, μέσω του Τακτικού Προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων.

-Δέσμευση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 1,3 δις, που αξιοποιούνται ήδη σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

-Εξασφάλιση πάνω 1,7 δις από το ΕΣΠΑ 2021-2027 (από 1,1 στο ΕΣΠΑ 2014-2020) και σχεδόν διπλασιασμός της απορρόφησης από τον Ιούνιο του 2019 έως τον Οκτώβριο του 2022, από 46% σε 91%.

Ως προς την ποιοτικότερη κατανομή:

1. Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση:

2. Στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και δια βίου μάθηση:

3. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση:

Η Νίκη Κεραμέως έκλεισε την ομιλία της, δηλώνοντας: “Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, παρά τη θλιβερή κατάσταση της οικονομίας που μας κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ και παρά τις πρωτόγνωρες κρίσεις που γνώρισε η ανθρωπότητα, πετύχαμε μία διαρκή αύξηση του Προϋπολογισμού της Παιδείας.

Αναβαθμίζουμε τη Δημόσια εκπαίδευση, από το νηπιαγωγείο έως το Πανεπιστήμιο και την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, με υπηρεσίες για τις οποίες έως πριν λίγα χρόνια, οι γονείς έπρεπε να πληρώσουν. Ζητούμε από τους συμπολίτες μας να μας δώσουν εκ νέου τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να επενδύουμε στα παιδιά μας. Να απορρίψουν, την αβεβαιότητα, το λαϊκισμό, την επιστροφή στο αποτυχημένο κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ. Να επιλέξουν τη σταθερότητα, τη σιγουριά, την ανάπτυξη για όλους, που διασφαλίζουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.”.

 

Διαβάστε επίσης:

Μπρατάκος: Η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη νέα ύφεση το 2023