Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Ζελένσκι: Ο Ερντογάν είπε πως θα κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου στα ρωσικά πολεμικά πλοία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Τις ευχαριστίες του στον «φίλο» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία έστειλε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω tweet του, υποστηρίζοντας πως ο Τούρκος πρόεδρος του μετέφερε πως θα κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου στα ρωσικά πλοία.

Συγκεκριμένα ο Ουκρανός πρόεδρος γράφει: «Ευχαριστώ τον φίλο μου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον λαό της Τουρκίας για την ισχυρή υποστήριξή τους. Η απαγόρευση διέλευσης ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και η σημαντική στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη για την Ουκρανία είναι εξαιρετικά σημαντικές σήμερα. Οι άνθρωποι της Ουκρανίας δεν θα το ξεχάσουν ποτέ αυτό!»

Η Τουρκία, πάντως, την Παρασκευή είχε αρνηθεί να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου, υποστηρίζοντας πως δεν βρίσκεται η ίδια σε πόλεμο, άρα δεν τηρείται η αναγκαία συνθήκη της Σύμβασης του Μοντρέ.

Εξάλλου, στην ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία για την επικοινωνία Ερντογάν-Ζελένσκι, δεν αναφέρεται στο ζήτημα, παρά μόνο στο ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε στον Ουκρανό ομόλογό του κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι καταβάλλει προσπάθειες για άμεση κατάπαυση του πυρός. Ανέφερε επίσης ότι ο Ερντογάν εξέφρασε  τα συλλυπητήριά του για τους Ουκρανούς που σκοτώθηκαν στη ρωσική επίθεση.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου-Λαβρόφ

Την ίδια ώρα, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ζητώντας  να τερματιστεί η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Σε μια ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι ο Τσαβούσογλου επανέλαβε, επίσης, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να λάβουν χώρα μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης

Κρεμλίνο: Ξεκινήσαμε νέα επίθεση των ρωσικών δυνάμεων, η Ουκρανία αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις

Ζελένσκι: «Ελέγχουμε το Κίεβο και τις βασικές πόλεις – Σπάσαμε το ρωσικό σχέδιο»