Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Τζορτζ Σόρος: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ίσως είναι η αρχή του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Τζορτζ Σόρος

Τζορτζ Σόρος

Τους φόβους του για το μέλλον του κόσμου μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξέφρασε από το Παγκόσμιο Φόρουμ του Νταβός ο Τζορτζ Σόρος.

Σύμφωνα με τον Σόρος, η ρωσική εισβολή θα μπορούσε να σημάνει την αρχή του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, οδηγώντας ακόμα και σε αφανισμό τον σημερινό πολιτισμό.

Ως μόνη λύση, ο Τζορτζ Σόρος θεωρεί  πως  θα ήταν μια ήττα της Ρωσίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.

Ο 91χρονος Σόρος βλέπει πάντως τα γεγονότα στην Ουκρανία σαν μέρος της ευρύτερης σύγκρουσης ανάμεσα στις ανοιχτές κοινωνίες, όπως αυτές της Δύσης και τις κλειστές, όπως  η Ρωσία και η Κίνα, στις οποίες το άτομο υποτάσσεται στο κράτος. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι τελευταίες να βρίσκονται σε φάση ανόδου, ενώ οι ανοικτές κοινωνίες βρίσκονται υπό πολιορκία.

«Η Ρωσία και η Κίνα είναι οι μεγαλύτερες απειλές στην ανοιχτή κοινωνία», ανέφερε.

Ο διάσημος επενδυτής θεωρεί πως ο Πούτιν έχει καταλάβει πλέον πως η εισβολή του ήταν λάθος, ενώ  θεωρεί πως ο Ρώσος πρόεδρος είναι πλέον έτοιμος να διαπραγματευτεί εκεχειρία. Ωστόσο ακόμη και η εκεχειρία θα είναι μη διατηρήσιμη, καθώς πλέον κανείς δεν  μπορεί να εμπιστευτεί τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος πριν την εισβολή διαβεβαίωνε πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αυτή.

«Όσο πιο αδύναμος γίνεται, τόσο πιο απρόβλεπτος γίνεται», ανέφερε ο Σόρος, ενώ δήλωσε πως η Ουκρανία μπορεί να το παλέψει.

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ και τη ροή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ο Σόρος υποστήριξε πως η Ευρώπη θα έπρεπε να το είχε αντιληφθεί αυτό. «Η κίνηση της Ρωσίας πραγματικά ‘πονά’» την Ευρώπη», ανέφερε.

Τέλος, υποστήριξε πως το Πεκίνο χρησιμοποιεί τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη για να συλλέξει δεδομένα για τις ζωές των πολιτών, με έναν άκρως επιθετικό τρόπο, ενώ επέκρινε την πολιτική μηδενικής ανοχής κατά της Covid-19 από την Κίνα, λέγοντας ότι όχι απλά απέτυχε, αλλά και έφερε την Σαγκάη στα πρόθυρα εξέγερσης.  Μάλιστα, υποστήριξε πως αυτή η λάθος κίνηση του Σι Τζινπίνγκ μπορεί να του κοστίσει την τρίτη θητεία που τόσο επιθυμεί.