Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Στόλτενμπεργκ-ΝΑΤΟ: 18 σύμμαχοι θα δαπανήσουν φέτος για την άμυνα το 2% του ΑΕΠ τους

Γενς Στόλτενμπεργκ

Γενς Στόλτενμπεργκ

Δεκαοκτώ από τις 31 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα επιτύχουν το στόχο του 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τους για αμυντικές δαπάνες κατά το 2024, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Περιμένω ότι 18 σύμμαχοι θα δαπανήσουν φέτος για την άμυνα το 2% του ΑΕΠ τους», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες πρόκειται να καταγράψουν φέτος ακόμη ένα έτος ρεκόρ καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας εισέρχεται στο τρίτο έτος του.

Μια «άνευ προηγουμένου» αύξηση κατά 11% των αμυντικών δαπανών των χωρών του ΝΑΤΟ καταγράφηκε την περασμένη χρονιά, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα επενδύσουν φέτος συνολικά 380 δισεκ. δολάρια για την άμυνα, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας. Τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν συμφωνήσει από το 2006 να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, όμως λίγα μόνο επιτύγχαναν αυτό το στόχο.

Το Βερολίνο θα επιτύχει το στόχο του 2% φέτος για πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Το 2023, ένδεκα σύμμαχοι αναμενόταν να ανταποκριθούν στο στόχο του 2%, σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ – η Πολωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Φινλανδία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Βρετανία και η Σλοβακία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, DPA

Διαβάστε επίσης: 

Το Κρεμλίνο διαψεύδει δημοσίευμα του Reuters ότι ο Πούτιν προσέφερε κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Μεσανατολικό: Ο ΟΗΕ φοβάται «σφαγή» αν αρχίσουν οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Ράφα

Μητσοτάκης: Θα διαθέσουμε πάνω από 2,1 δισ. ευρώ για υποδομές στην Πολιτική Προστασία