Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Αίρεται το εμπάργκο όπλων της Σουηδίας στην Τουρκία

Η Σουηδία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι επιτρέπει και πάλι την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, αίροντας την απαγόρευση που είχε τεθεί σε ισχύ από το 2019.

Ειδικότερα, η Σουηδική Επιθεώρηση Στρατηγικών Προϊόντων (ISP) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να δίνει άδειες εξαγωγής στρατιωτικού υλικού κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει ποιες εταιρείες ή προϊόντα είχαν λάβει το “πράσινο φως”, επικαλούμενη λόγους εμπιστευτικότητα.

Η αλλαγή στάσης της Στοκχόλμης συνδέεται, όπως αναφέρει το Reuters, με την προσπάθειά της να εξασφαλίσει την είσοδό της στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, πρόθεση που εξέφρασε η Σουηδία νωρίτερα φέτος, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Άλλωστε, η Τουρκία, η οποία πρέπει να δώσει την έγκρισή της για την ένταξη της Σουηδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία, έχει ξεκαθαρίσει ότι η άρση της απαγόρευσης εξαγωγών όπλων αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Στοκχόλμη, προκειμένου με τη σειρά της η Άγκυρα να ανοίξει την πόρτα του ΝΑΤΟ.

Ήδη, τον Μάιο του τρέχοντος έτους η Άγκυρα δήλωσε ότι είχε λάβει θετικά μηνύματα σχετικά με την άρση του εμπάργκο όπλων από τη Σουηδία. Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν απαγορεύσει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία μετά την εισβολή της στη Συρία, κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG. Η Άγκυρα θεωρεί την ομάδα ανάλογη με το PKK.

Διαβάστε επίσης

Κρεμλίνο: Επιθέσεις κατά των 4 υπό προσάρτηση επαρχιών θα θεωρούνται επιθέσεις κατά της ίδιας της Ρωσίας

Ουκρανία: Ρωσικό πλήγμα σε αυτοκινητοπομπή – Τουλάχιστον 23 νεκροί

Βλαντίμιρ Πούτιν: Θέλει να έχει ολοκληρωθεί η προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών εντός της ημέρας