Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Επικίνδυνα παιχνίδια σε εθνικά θέματα: Μονομερείς υπαναχωρήσεις καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Αντί να ρίχνουν τους τόνους, ρίχνουν λάδι στη φωτιά τις τελευταίες ώρες με τις δηλώσεις τους κορυφαίοι υπουργοί, και μάλιστα για σοβαρά εθνικά θέματα, εγείροντας ερωτήματα εάν οι τοποθετήσεις τους ήταν αποτέλεσμα σωστής προετοιμασίας ή εάν υπάρχει γενικότερη απώλεια ψυχραιμίας στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια.

Χθες δύο υπουργοί, ο Νίκος Παππάς και ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκαναν «φάουλ» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο μεν πρώτος είπε ότι «αν η Μακεδονία ήταν ξακουστή το προηγούμενο διάστημα, η Μακεδονία δυστυχώς ήταν ξακουστή ως Μακεδονία των γειτόνων». Ο υπουργός Εξωτερικών, σε μια εμφανώς κακά προετοιμασμένη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στην Αττάλεια, έδωσε πάτημα στην Τουρκία να επιμένει στην επιθετική ρητορική της στο Αιγαίο λέγοντας ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχει η Τουρκία δικαιώματα, που της αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας, που εμείς θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές».

Κουμουτσάκος: Ανοίγουν κερκόπορτες

Για «επικίνδυνες κερκόπορτες» μίλησε ο ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο «μία κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή να στέλνει μηνύματα μονομερών υπαναχωρήσεων από σταθερές θέσεις της Ελλάδας, ανοίγοντας επικίνδυνες κερκόπορτες ακόμη και στα ενεργειακά ζητήματα». Επίσης, χαρακτήρισε αδιανόητη και την ανάληψη δεσμεύσεων έναντι της Τουρκίας «και μάλιστα λίγο πριν από τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, στις οποίες θα τεθούν σε κρίση και οι επιλογές της στα εθνικά θέματα».

«Πόσο μάλλον να στέλνει μηνύματα μονομερών υπαναχωρήσεων από σταθερές θέσεις της Ελλάδας, όπως συμβαίνει τελευταία με δηλώσεις των κ. Τσίπρα, Κατρούγκαλου και Κοτζιά, αλλά και τοποθετήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που ανοίγουν επικίνδυνες κερκόπορτες ακόμη και στα ενεργειακά ζητήματα» υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος. Παράλληλα, χαρακτήρισε ανησυχητική την εξέλιξη που, όπως σημειώνει, έρχεται να προστεθεί «στη δήλωση Αλέξη Τσίπρα ότι “η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μοντέλο και για άλλες διαφορές”, καθώς και της αναφοράς του μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο ότι “η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας”».

Ο κ. Κουμουτσάκος επέκρινε και την παλαιότερη δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, όταν είπε για την ανατολική Μεσόγειο ότι «δεν πρέπει να είμαστε μονοχοφάηδες», καθώς και τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Καραγιαννίδη και Δουζίνα, που είπαν εντός της ελληνικής Βουλής ότι τα ελληνοτουρκικά πρέπει να λυθούν “με έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως κάναμε και με τη Βόρεια Μακεδονία”».

Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση, να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων, όπως εάν οι θέσεις αυτές είναι σε γνώση και σύμφωνη γνώμη της Λευκωσίας, απαιτώντας επίσημη ενημέρωση.

Αντίδραση ΥΠΕΞ

«Τα μικροκομματικά παιχνίδια με την εξωτερική πολιτική πρέπει να πάρουν κάποια στιγμή τέλος» ήταν το σχόλιο-απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών. «Ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο γενικότερα και το δίκαιο της θάλασσας ειδικότερα αποτελούν πάγια δεδομένα της εθνικής μας εξωτερικής πολιτικής, που θεμελιώνουν, δεν αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι αυτά τα αυτονόητα «δεν θα έπρεπε να τίθενται σε αμφιβολία με ανακοινώσεις όπως η πρόσφατη της Νέας Δημοκρατίας, που απηχεί ανάλογη της Ένωσης Κεντρώων, η οποία προηγήθηκε».

ΝΔ για Παππά: Προσβάλλει τους Μακεδόνες

Για «παραλήρημα χυδαιότητας, ύβρεων και ψεμάτων» κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, σε ανακοίνωση που εξέδωσε κατά του υπουργού ΨΗΠΤΕ, Νίκου Παππά, με αφορμή την αναφορά του τελευταίου στο «Μακεδονία ξακουστή».

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Ο κ. Παππάς αντί να ζητήσει συγγνώμη για την ασύλληπτη χθεσινή του προσβολή στους Μακεδόνες και όλους τους Ελληνες, προσπαθεί να τη δικαιολογήσει με ένα παραλήρημα χυδαιότητας, ύβρεων και ψεμάτων. Τού είναι δύσκολο προφανώς να συμβιβαστεί με τις άδειες αίθουσες που αντίκρισε στην φρουρούμενη περιοδεία του. Ας το συνειδητοποιήσουν, ωστόσο, στο ΣΥΡΙΖΑ: Ολοένα και λιγότεροι θα είναι στο εξής οι στημένοι χειροκροτητές τους και άφθονοι μόνον οι αστυνομικοί που θα τους συνοδεύουν».

Απάντηση Παππά: Συγγνώμη να ζητήσει η ΝΔ για την πατριδοκαπηλεία

Με αφορμή την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, ο Νίκος Παππάς προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Συγγνώμη οφείλει να ζητήσει η ΝΔ για τα αμέτρητα ψέματα στο Μακεδονικό και για την πατριδοκαπηλεία. Όλος ο κόσμος πριν τις Πρέσπες αποκαλούσε τη γειτονική χώρα σκέτο ‘Μακεδονία’. Η ΝΔ χαρακτηρίζει τη Συμφωνία προδοτική, αλλά δεν ζητά τη ψήφο του λαού για να την αλλάξει. Πόση υποκρισία; Τέλος, έχασε μια ακόμα ευκαιρία να καταδικάσει το φασιστικό σύνθημα ‘αλήτες, προδότες πολιτικοί’ και τις αντισυγκεντρώσεις μιας απολύτως μειοψηφικής μερίδας ακραίων. Ο κατήφορος συνεχίζεται. Ο δημοκρατικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Ευχαριστώ» Τσαβούσογλου σε Κατρούγκαλο για τις δηλώσεις περί τουρκικών δικαιωμάτων στην Μεσόγειο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προκλητικός ο Ν. Παππάς: Το «Μακεδονία ξακουστή» αφορούσε τα Σκόπια