Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Άρθρα

Τα κλισέ της φυλής και το κάπνισμα

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής φυλής είναι η μαγκιά. Και αυτή την φορά ο Έλληνας το θυμήθηκε με αφορμή τα νέα αντικαπνιστικά μέτρα.

Ό,τι κλισέ υπάρχει περί ανυπότακτου πνεύματος ανασύρθηκε από το βαθύ υποσυνείδητο και κατέκλεισε τα social media, το θέμα συζητήθηκε με πάθος και εμβρίθεια στις παρέες, εξετάστηκε από όλες τις πλευρές.

Το ίντερνετ κατακλείστηκε από βιντεάκια και αναλύσεις. Κάποιος θαμώνας καφετέριας εμφανίζεται να ρουφάει ένα τσιγάρο φρακαρισμένο σε ένα μισάνοιχτο παράθυρο και μετά να φυσάει τον καπνό μέσα από ένα καλαμάκι επίσης φρακαρισμένο στο μισάνοιχτο παράθυρο. Αποθέωση από τους χρήστες…

Άλλος θαμώνας εμφανίζεται να αναλύει σε άπταιστα ελληνικά πόσο θα ζημιωθεί ο ιδιοκτήτης καφετέριας από τη δυσαρέσκεια όσων δεν ξαναπατήσουν στο μαγαζί, επειδή δεν θα μπορούν να καπνίσουν. «Μα τι θα κάνουν τα μαγαζιά; Πώς θα δουλέψουν;» διερωτάται προβληματισμένος.

Στις παρέες αναλύεται διεξοδικά το ερώτημα «πώς θα γίνει στα μπουζούκια; Πάνω στο κέφι θα βγαίνεις έξω για δύο ρουφηξιές και μετά θα ξαναμπαίνεις; Γίνονται αυτά τα πράγματα; Δεν γίνονται» είναι συνήθως το συμπέρασμα.

Εκεί η κουβέντα μπορεί να ξεφύγει όταν κάποιος μη καπνιστής ρωτήσει με γνήσια απορία: «Μα καλά, όταν ταξιδεύουμε στα εξωτερικό πώς το κάνουμε;». Οι απαντήσεις και οι δικαιολογίες θα πέσουν βροχή πάνω του.

Εντάξει, καλός ο προβληματισμός για τον ιδιοκτήτη της καφετέριας και για το δικαίωμα του καπνιστή και κουβέντα να γίνεται, δεν λέει κανείς όχι.

Όμως, ας βάλουμε στην συζήτηση και μια ακόμη παράμετρο. Όταν τα συζητάμε αυτά και τα φωνάζουμε με πάθος, υπεραμυνόμενοι του δικαιώματός μας να καπνίζουμε, μπορεί να μας ακούνε και τα παιδιά μας.

Ποιος γονιός δεν σκέφτεται -ίσως με τρόμο- την ώρα που θα ανακαλύψει ότι το παιδί του ξεκίνησε το κάπνισμα; Και ποιος γονιός δεν σκέφτεται τα λόγια που θα πει στο παιδί του, για να το αποτρέψει να αρχίσει αυτή την βλαβερή συνήθεια;

Θέλουμε τα παιδιά μας να καπνίζουν μέσα στα σχολικά προαύλια και να υπάρχουν και υπερασπιστές του δικαιώματος αυτού; Θέλουμε να βλέπουμε τα παιδιά μας πίσω από νέφη καπνού, όταν καθίσουμε να πιούμε έναν καφέ σε μια καφετέρια;

Θέλουμε, μήπως, να εισπνέουν τον καπνό μας μέσα στα αυτοκίνητά μας, ενώ τα πηγαινοφέρνουμε από τα αγγλικά στο μπαλέτο και είμαστε κολλημένοι στην κίνηση;

Ασχέτως εάν το μέτρο εφαρμοστεί αυτή την φορά -από το 2009 έχουν γίνει έντεκα απόπειρες για να μπουν περιορισμοί στο κάπνισμα με μηδενικά αποτελέσματα- μια φράση από όσα είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας τις σχετικές εξαγγελίες την περασμένη εβδομάδα συμπυκνώνει μια αλήθεια: «Τότε εμείς δεν ξέραμε, τώρα εσείς δεν έχετε δικαιολογία».