Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Άρθρα

Τα καλά και κακά σενάρια για την οικονομία

Στην κρίση, ηγεσία σημαίνει φυγή προς τα εμπρόςσύγκρουση ΕΚΤ- Επιτροπής και ΕΜΣ;

Αντώνης Κεφαλάς-Αρθρογράφος

Αν βλέπαμε τα στοιχεία αυτά σε άλλη εποχή, θα είχε ήδη εγκατασταθεί στην Αθήνα το ΔΝΤ και η ευρωπαϊκή τρόικα.

Η παράθεση τους και μόνο, σταχυολογημένα από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, δημιουργεί άγχος:

Το μεγάλο ερώτημα, βέβαια, που συχνά-πυκνά επανέρχεται στην επικαιρότητα αφορά την επόμενη ημέρα.

Δικαιολογημένα, κανείς δεν εκφράζει σιγουριά για τις όποιες προβλέψεις. Αντίθετα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους κινδύνους.

Κατά κανόνα αυτοί που αναφέρονται είναι η πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών, ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την επαναφορά της οικονομίας, το τελικό μέγεθος των μέτρων στήριξης που θα απαιτηθεί για να διατηρηθεί η οικονομία σε χειμέρια νάρκη και, οι γεωπολιτικές εντάσεις της περιοχής.

Δυστυχώς, οι κίνδυνοι είναι πιο έντονοι όσον αφορά αυτούς που αναφέρονται και περισσότεροι, καθώς υπάρχουν άλλοι που παραβλέπονται.

Για παράδειγμα, όλες οι προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας υπήρξαν λαθεμένες, διότι μεροληπτούσαν υπέρ της αισιοδοξίας.

Τα χείριστα σενάρια δεν αναφερόντουσαν.

Στην ίδια λογική έχουν κινηθεί οι εκτιμήσεις για την ταχύτητα επαναφοράς της οικονομίας, για τις θετικές επιπτώσεις των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, για την συμπεριφορά της κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Μπορεί, όμως, να μην ληφθούν υπόψη κίνδυνοι όπως:

Είναι πράγματι δύσκολο να προετοιμαστεί η χώρα για αυτούς τους κινδύνους. Μπορούν, όμως, να ληφθούν ορισμένα μέτρα που έχουν την προοπτική να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις των κινδύνων.

Ας αποφασιστεί, για παράδειγμα:

Μπορεί οι εξελίξεις να υποταγούν στην αισιοδοξία μας. Η προετοιμασία για το «κακό σενάριο» μόνο καλό θα κάνει, όμως.