Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Άρθρα

Πώς έξι οικονομολόγοι αποδομούν εκ των έσω το Σύμφωνο Σταθερότητας

Πως έξη οικονομολόγοι αποδομούν εκ των έσω το Σύμφωνο Σταθερότητας

Αντώνης Κεφαλάς - Αρθρογράφος

Η κριτική είναι γραμμένη σε άψογη τεχνοκρατική γλώσσα. Εμπεριέχεται σ’ ένα εξαιρετικά πυκνό κείμενο 40 σελίδων. Είναι σκληρή. Ουσιαστικά αποδομεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ ή SGP) που με άκαμπτο τρόπο και αμφίβολα αποτελέσματα έχει καθορίσει την οικονομική πολιτική της Ευρώπης (και όχι μόνο) στα τελευταία περίπου 20 χρόνια.

Η στήλη αυτή δεν ισχυρίζεται ότι θα παρουσιάσει όλα τα σημεία του εξαίρετου κειμένου. Περιορίζεται να αναφερθεί σ’ αυτά που η ίδια ερμηνεύει ως τα πιο σημαντικά. Και θα επανέλθει. Διότι, η μελέτη και οι προτάσεις των έξη οικονομολόγων θα αποτελέσουν την βάση για την λήψη κρίσιμων αποφάσεων ως προς την οικονομική πολιτική της Ε.Ε. για την επόμενη πενταετία τουλάχιστον.

Το ΣΣΑ «εφευρέθηκε» το 2002, μεταρρυθμίστηκε το 2005 και το 2011 και κατέληξε να είναι ένας οδηγός για όλους και για όλα που, σύμφωνα με τα λόγια της μελέτης «ήταν ολοένα πιο περίπλοκος και δύσκολος να ερμηνευτεί και να εφαρμοστεί».

Ειδικά, η έννοια της μακροοικονομικής δομικής ανισορροπίας που χρησιμοποιείτο ως σημείο αναφοράς αντικαθιστώντας τους ονομαστικούς στόχους για το πρωτογενές έλλειμμα, ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί και υπόκειτο σε διαρκείς αναθεωρήσεις.

Η αρχική λογική του ΣΣΑ στηριζόταν στην ανηθικότητα της σπατάλης που έπρεπε να ελεγχθεί. Έτσι, ως θεωρητικό υπόβαθρο είχε μεταξύ άλλων την θέση ότι σε περιόδους υψηλής ανάπτυξης ένα κράτος όφειλε να δημιουργεί πλεονάσματα, τα οποία θα τα δαπανούσε σε περιόδους ύφεσης, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την εξομάλυνση των κύκλων οικονομικής συγκυρίας.

Όπως παρατηρεί η μελέτη, αυτός ο στόχος δεν υλοποιήθηκε. Στην ουσία ποτέ. Διότι, όπως απέδειξε η εμπειρία, δεν υπάρχει μία μοναδική λύση-απάντηση στην προσπάθεια να επιτευχθεί η άριστη ισορροπία ανάμεσα στην βιωσιμότητα του χρέους και την δημοσιονομική σταθερότητα.

Επιπλέον, όπως αναφέρει, οι συζητήσεις για τα τεχνικά προβλήματα αποπροσανατόλιζαν από την συζήτηση για τις πολιτικές. Στο σημείο αυτό, το κείμενο έμμεσα αποδομεί την έμφαση στα τεχνοκρατικά δεδομένα σε βάρος της ανάλυσης των επιπτώσεων των πολιτικών στην κοινωνία.

Με ρεαλισμό η μελέτη στρέφεται στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί με την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008/9 και την πανδημία.

Οι διαπιστώσεις της είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

Η μελέτη αναγνωρίζει, όμως, ότι – για παράδειγμα—οι εκτιμήσεις της για τα επιτόκια μπορεί να ανατραπούν. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να καταθέσει προτάσεις που να είναι άμεσα εφαρμόσιμες – καθώς οι συντάκτες της θεωρούν πως το χρονικό περιθώριο που υπάρχει για να μην δημιουργηθεί αναστάτωση στις αγορές εξαντλείται περίπου την άνοιξη του 2022.

Αν μέχρι τότε δεν έχουν χαραχθεί νέες κατευθύνσεις, η εμπιστοσύνη στην οικονομική πολιτική της Ε.Ε. θα κλονιστεί. Περιορίζονται έτσι σε μεταρρυθμιστικές προτάσεις που δεν συνεπάγονται αλλαγή των Συνθηκών ή/και έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια, αλλά μπορούν να εφαρμοστούν με αποφάσεις των θεσμών.

Τρεις είναι οι βασικές κατευθύνσεις που υιοθετούν:

Η πραγματική επανάσταση του κειμένου έρχεται έτσι στο τέλος. Και είναι διπλή:

Αναπόφευκτα, το κείμενο δεν είναι προσβάσιμο σε μη οικονομολόγους. Και δεν είναι διόλου σίγουρο πως οι προτάσεις του θα υιοθετηθούν. Παραμένει, όμως, το πρώτο κείμενο που εδώ και καιρό έχει βγει από την Ε.Ε. και τους θεσμούς της με σαφή στροφή στην παράδοση της πολιτικής οικονομίας του 19ου αιώνα και στην πρακτική της στην περίοδο 1945-1975.

Όποιο και να είναι το τελικό αποτέλεσμα (και οι εκπρόσωποι του Βορά, Γερμανία και Ολλανδία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ακύρωση της μελέτης θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στους ίδιους) τα πρώτα βήματα για την αλλαγή νοοτροπίας έχουν γίνει.

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερα θεμελιώδη προβλήματα του σήμερα

Το καυτό δίμηνο του 2021