Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

ΤτΕ: Αυξημένη ζήτηση σε δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά το πρώτο τρίμηνο του 2019

Τράπεζα της Ελλάδος

Τράπεζα της Ελλάδος

Αύξηση παρουσίασε η συνολική ζήτηση δανείων, τόσο από τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όσο και από τα νοικοκυριά, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σε ό,τι αφορά στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ), η αύξηση που παρατηρήθηκε σχετίζεται κυρίως με τα μακροπρόθεσμα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις. Κύριοι άξονες που θεωρείται ότι συντέλεσαν στην αύξηση της ζήτησης στην κατηγορία αυτή ήταν η αυξημένη ανάγκη χρηματοδότησης των ΜΧΕ για πάγιες επενδύσεις, καθώς και για αναχρηματοδότηση/αναδιάρθρωση χρέους.

Η πρόβλεψη για το επόμενο τρίμηνο εκτιμά ότι η συνολική ζήτηση δανείων από τις ΜΧΕ αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη, με εξαίρεση τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, των οποίων η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί ως ένα βαθμό.

Αξίζει, πάντως να σημειωθεί ότι η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Αναφορικά με τα κριτήρια χορήγησης δανείων, αυτά παρέμειναν αμετάβλητα το α’ τρίμηνο του 2019, σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2018, εξέλιξη που επιβεβαίωσε τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου, όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην τακτική έρευνά της. Την ίδια σταθερότητα αναμένεται να διατηρήσουν τα κριτήρια χορήγησης και κατά το επόμενο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπως αναφέρει η ΤτΕ.

Σημειώνεται ότι οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητοι, αν και παρατηρήθηκε μικρή μείωση στο περιθώριο επιτοκίου των τραπεζών για συνήθη δάνεια, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Τι ίσχυσε για τα νοικοκυριά

Αμετάβλητα παρέμειναν, σε σχέση το δ’ τρίμηνο του 2018, τόσο τα κριτήρια, όσο και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά, μια εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Σε ό,τι αφορά στη ζήτηση για δάνεια προς νοικοκυριά, παρουσιάστηκε αύξηση, ως ένα βαθμό, σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2018, γεγονός που δεν είχε προβλεφθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Η αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια οφείλεται στη βελτίωση των προοπτικών της αγοράς κατοικίας, δεδομένου και του αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος από κατοίκους εξωτερικού, ενώ η αύξηση στη ζήτηση καταναλωτικών δανείων οφείλεται στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και στις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης για αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Στα ίδια επίπεδα αναμένεται να παραμείνουν τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2019, ενώ η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί ως ένα βαθμό. Σημειώνεται επίσης ότι η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΤτΕ: Πώς θα χρησιμοποιηθούν τα διαθέσιμα εργαλεία για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤτΕ: Τα «κόκκινα» δάνεια συνεχίζουν να «πνίγουν» την ελληνική οικονομία

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΤτΕ: Ποιο το μέρισμα που αποφάσισε η ΓΣ των μετόχων