Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Τράπεζα του Ισραήλ: Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 4,5%

Τράπεζα του Ισραήλ

Τράπεζα του Ισραήλ

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε σήμερα η Τράπεζα του Ισραήλ καθώς η κεντρική τράπεζα συνεχίζει την εκστρατεία σύσφιξης προκειμένου να μειώσει τον επίμονο πληθωρισμό.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 4,5% – το υψηλότερο επίπεδο από το  2007 – από 4,25%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

 Οι αξιωματούχοι ξεκίνησαν τον κύκλο σύσφιξης τον περασμένο Απρίλιο, από το ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο του 0,1% και έχουν πλέον αυξήσει τα επιτόκια για εννέα διαδοχικές συνεδριάσεις. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η κεντρική τράπεζα πλησιάζει πλέον στο τέλος του κύκλου σύσφιξης.

Παρά τις διαδοχικές αυξήσεις, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,2% το Φεβρουάριο, μετά το υψηλό 14 ετών του Ιανουαρίου στο 5,4%. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι ο ετήσιος πληθωρισμός να είναι μεταξύ 1% και 3%.

Την ίδια στιγμή, η οικονομία του Ισραήλ αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,4% το 2022, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αν και η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδύνει κάτω από το 3% φέτος μετά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Διαβάστε επίσης

Αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια για ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων

Άνοιξε η πλατφόρμα για τέλη κυκλοφορίας με το μήνα