Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Τέλος στις συναλλαγές με μετρητά πάνω από 500 ευρώ – Βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες από σήμερα

Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Βαριά πρόστιμα επιφυλάσσει από σήμερα κάθε συναλλαγή άνω των 500 ευρώ που θα πραγματοποιηθεί με μετρητά.

Με βάση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε από τη Βουλή, η συγκεκριμένη διάταξη τίθεται σε ισχύ από την ημέρα δημοσίευσης σε ΦΕΚ του νέου νόμου, δηλαδή από σήμερα και όχι από τις αρχές του 2024, όπως αρκετοί μπορεί να έχουν ερμηνεύσει.

Μάλιστα, το πρόστιμο θα είναι διπλάσιο της συναλλαγής, δηλαδή για μια πληρωμή με μετρητά ύψους 600 ευρώ, η «καμπάνα» της εφορίας θα φτάσει τα 1.200 ευρώ.

Το όριο των 500 ευρώ, αν και επιχειρήθηκε να μειωθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια (αυτό το σενάριο εξετάστηκε και μέσα στο καλοκαίρι), δεν μπορεί να τροποποιηθεί, καθώς θα καταργούσε στην πράξη, το υψηλότερο σε αξία χαρτονόμισμα που κυκλοφορεί στην Ευρωζώνη.

Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι (σε συνδυασμό με τις καταγγελίες για «μαϊμού αποδείξεις, τη διαβίβαση στο MyData όλων των εσόδων και εξόδων μιας επιχείρησης και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS) να βάλει ένα τέλος στη φοροδιαφυγή, αλλά και να ενισχύσει τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Μάλιστα, τα χρόνια μετά την πανδημία σημειώνεται κατακόρυφη αύξηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα. Τα στοιχεία δείχνουν πως το 2022 έγιναν 368 εκατ. ηλεκτρονικές συναλλαγές που ξεπέρασαν σε αξία τα 407 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12% σε σχέση με το 2021, ενώ τα στοιχεία του 2023 δείχνουν ότι θα ξεπεραστεί και ο αριθμός των ηλεκτρονικών συναλλαγών του 2022.

Τα πρόστιμα της εφορίας

Με βάση τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου, επιβάλλεται πρόστιμο:

100 ευρώ στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα ή υποβάλλει ελλιπή δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα ή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου,

100 ευρώ στις φορολογίες κεφαλαίου για κάθε παράβαση όταν:

250 ευρώ και 500 ευρώ αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος απλογραφικού λογιστικού συστήματος ή διπλογραφικού λογιστικού συστήματος, αντίστοιχα, όταν:

2.500 ευρώ όταν:

500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος στις περιπτώσεις που:

Σε περίπτωση μη υποβολής, εκπρόθεσμης υποβολής ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) επιβάλλεται πρόστιμο γι’ αυτήν με την πράξη προσδιορισμού του φόρου, η οποία εκδίδεται βάσει της ως άνω δήλωσης. Σε περίπτωση υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων για περισσότερα του ενός (1) έτη, επιβάλλεται ένα μόνο πρόστιμο, εφόσον στις δηλώσεις αυτές επαναλαμβάνονται οι ίδιες μεταβολές.

Διαβάστε επίσης

Οι 5 φορολογικές και λογιστικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα κατά 3 δισ. ευρώ

Το τέλος του «μαύρου» χρήματος – Τι θα πληρώνεται υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα από την Πρωτοχρονιά

ΑΑΔΕ: Αλλάζουν οι προσθέσεις για την υποβολή δήλωσης στο Μητρώο POS