Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

Τα τρία σενάρια για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που εξετάζει η ΝΔ

Κυριάκος Μητσοτάκης

Τρία σενάρια για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εξετάζει η Νέα Δημοκρατία.

Η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος τετραετίας αποτελεί από τις κύριες παρεμβάσεις που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να ενισχυθεί άμεσα και δραστικά η αγορά εργασίας και συνολικά η ελληνική οικονομία.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος, ανακοίνωσε την μείωση των εισφορών από το 20% στο 15% σταδιακά, κατά την διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Mononews», το επιτελείο που είναι υπεύθυνο για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής την επόμενη μέρα των εκλογών της 7ης Ιουλίου εξετάζει τρία διαφορετικά σενάρια για τη σταδιακή μείωση των εισφορών.

Όπως αναφέρουν, κύκλοι της ΝΔ στο «Mononews», «όλα θα εξαρτηθούν από την πραγματική οικονομική κατάσταση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης κι αν πραγματικά έχει πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ ή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει αλχημείες για να παρουσιάσει μια πλασματική εικόνα».

-Το πρώτο σενάριο προβλέπει ισόποση μείωση των εισφορών κάθε χρόνο, τόσο για τους εργοδότες, όσο και για τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, οι σχετικές συνολικές (εργοδοτικές και εργατικές) ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά 1,25% το 2020, κατά 1,25% το 2021, κατά 1,25% το 2022 και, επίσης, κατά 1,25 % το 2023. Έτσι, οι κρατήσεις συνολικά υπέρ του ΕΦΚΑ θα ανέλθουν στο 18,75% το 2020, στο 17,5% το 2021, στο 16,25% το 2022 και, τελικά στο 15%.

Κάθε χρόνο, στο διάστημα 2020-2023 θα μειώνονται 0,625 μονάδες τόσο οι εργοδοτικές εισφορές, όσο και οι εργατικές εισφορές. Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, το 2023, οι εργοδοτικές εισφορές θα πέσουν έως το 2023 –με αφετηρία το 2020– στο 10,83% έναντι του 13,33% που είναι σήμερα, δηλαδή κατά 2,5 μονάδες. Την ίδια στιγμή, οι εργατικές εισφορές θα μειωθούν σταδιακά έως το 2023 στο 4,17% έναντι του 6,67% που είναι σήμερα.

-Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη σύνδεση της μείωσης των εισφορών με τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας.

-Και το τρίτο σενάριο προβλέπει γενναία μείωση του ποσοστού από τον πρώτο κιόλας χρόνο με στόχο να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Για να υλοποιηθεί η πρόταση της ΝΔ, θα πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι χρηματοδότησης του ΕΦΚΑ, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, διαφορετικά είναι ανέφικτη η μείωση των εισφορών από το 20 στο 15%. Για να γίνει κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, απαιτείται άρτιο σχέδιο ενίσχυσης της εισπραξιμότητας των εσόδων του ΕΦΚΑ και των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να μειωθούν για άλλη μια φορά οι καταβαλλόμενες συντάξεις.

Υπολογίζεται ότι, με την μείωση των εισφορών για την κύρια ασφάλιση, θα δώσει ανάσα ρευστότητας σε χιλιάδες επιχειρηματίες, καθώς το εργατικό κόστος θα μειωθεί κατά 4,6% κάθε χρόνο και κατά 19% σε βάθος τετραετίας. Σημαντική αύξηση θα δουν και οι εργαζόμενοι, καθώς θα αυξηθεί ο καθαρός μισθός του κατά 10%.

Η μείωση των εισφορών σε συνδυασμό με την μείωση της φορολογίας και την αδειοδοτική μεταρρύθμιση σε επίπεδο παρεμβάσεων που χρειάζονται, που έχει εξαγγείλει η ΝΔ, θα δώσουν το έναυσμα για να ξεκινήσουν οι παραγωγικές επενδύσεις. Αυτό σημαίνει ότι η πόλη και η χώρα θα μπει σε αναπτυξιακή τροχιά, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και ευκαιρία πλούτου κυρίως για την μεσαία τάξη.