Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Λαγκάρντ: Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%

Πληθωρισμός: Πρώτη προτεραιότητα για ΕΚΤ και FED η αντιμετώπισή του

Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος ΕΚΤ

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επανέλθει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη στον στόχο του 2%, από τα επίπεδα ρεκόρ που βρίσκεται σήμερα, ανέφερε η Κριστιν Λαγκάρντ.

«Η δέσμευσή μας για σταθερότητα των τιμών παραμένει ακλόνητη», ανέφερε σε ομιλία της η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, η ΕΚΤ διαθέτει την ευελιξία για να ανταποκριθεί στις περιστάσεις.

«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας για πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα. Κατανοούμε ότι η αύξηση των τιμών προκαλεί ανησυχία σε πολλούς ανθρώπους και λαμβάνουμε αυτή την ανησυχία πολύ σοβαρά», ανέφερε.

Η Λαγκάρντ παραδέχθηκε πως ο πληθωρισμός αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη. «Οι υψηλότερες τιμές στην ενέργεια μειώνουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών και την εμπιστοσύνη, ενώ η δυσλειτουργία στις εφοδιαστικές αλυσίδες οδηγεί σε ελλείψεις στον μεταποιητικό τομέα», υπογράμμισε.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στην τιμή ρεκόρ του 5% τον Δεκέμβριο, καθώς το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες ώθησαν προς τα πάνω τις τιμές.

Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει την ολοκλήρωση του προγράμματος PEPP μέσα στο 2022, ενώ έχει δηλώσει πως θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για το ζήτημα των ελληνικών ομολόγων για όσο καιρό χρειαστεί μέχρι η χώρα να πάρει την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης.

Διαβάστε επίσης

Eurobank Equities: Σημαντικά περιθώρια ανόδου για τις ελληνικές τράπεζες – Οι νέες τιμές στόχοι

Ομόλογα: Ανοδικά οι τιμές εν αναμονή της αξιολόγησης της Fitch

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης επιδεινώνεται – Ο πόλεμος και το πρόβλημα στα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια