Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Εξαγωγές και επενδύσεις δίνουν ώθηση στη γερμανική οικονομία

Θετικά είναι τα στοιχεία για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, καθώς η ανάκαμψη των εξαγωγών και η αύξηση των επενδύσεων από τις επιχειρήσεις βοήθησαν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να «τρέξει» με ρυθμό 0,8%, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές προβλέψεις.

Σύμφωνα με τη γερμανική ομοσπονδιακή στατιστική αρχή, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,7% κατά τη διάρκεια του τριμήνου και οι εισαγωγές κατά 0,9%.

Οι επενδύσεις σε μηχανολογικό και άλλο εξοπλισμό σημείωσαν και αυτές αύξηση, κατά 1,5%, συμβάλλοντας επίσης στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Αντιθέτως, η καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, ενώ οι κρατικές δαπάνες ήταν αμετάβλητες.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι εξαγωγές επανέρχονται στο προσκήνιο ως «ατμομηχανή» της γερμανικής οικονομίας, η οποία στηριζόταν επί μακρόν στην ιδιωτική κατανάλωση και τις δημόσιες δαπάνες.