Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Έρχονται χιλιάδες ραβασάκια για πληρωμή φόρων

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Αγώνα δρόμου ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την αποστολή ειδοποιητηρίων σε χιλιάδες φορολογούμενους, οι υποθέσεις των οποίων παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Μπορεί το χρονικό περιθώριο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 να μην φαντάζει ακόμα ασφυκτικό, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως ο πραγματικός χρόνος είναι πολύ μικρότερος. Κι αυτό γιατί τελευταία μέρα στην οποία το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να κοινοποιήσει προσωρινή πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου είναι η 1η Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, πρέπει να δίδεται σε κάθε ελεγχόμενο φορολογούμενο χρονικό περιθώριο 20 ημερών, από τη στιγμή της κοινοποίησης της πράξης.

Στην πράξη η φορολογική διοίκηση έχει προθεσμία 54 ημερών για να ετοιμάσει και να αποστείλει τα ραβασάκια στους οφειλέτες, ώστε να φτάσουν έγκαιρα στα χέρια τους και να μην τίθεται θέμα παραγραφής, χάνοντας πολύτιμα έσοδα.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ακινήτων, ΦΠΑ αλλά και αδήλωτων αναδρομικών, που παραγράφονται οριστικά στο τέλος του 2022.

Ποιες φορο-υποθέσεις παραγράφονται

Αναλυτικότερα οι υποθέσεις που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2022 είναι οι εξής:

Διαβάστε επίσης

Τα «καμπανάκια» του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για τους στόχους του προσχεδίου – Ανησυχία για κατανάλωση, επενδύσεις και εξαγωγές