Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Έλεγχοι φωτιά της ΑΑΔΕ για εισοδήματα, συντάξεις και επιδόματα

Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής ΑΑΔΕ

Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής ΑΑΔΕ

Σε ένα μπαράζ ελέγχων των… φορολογικών δηλώσεων που υπέβαλαν μέχρι και χθες εκατομμύρια φορολογούμενοι αναμένεται να ξεκινήσει η εφορία την επόμενη εβδομάδα. Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν αυτά τα δηλωθέντα εισοδήματα των φορολογουμένων συνάδουν με τα όσα έχουν πραγματικά αποκτηθεί. Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων έληξε τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου.

Άλλωστε τα επίσημα στοιχεία είναι άμεσα προσβάσιμα στην ΑΑΔΕ, αφού όλοι οι φορείς τα έχουν αποστείλει ηλεκτρονικά και είναι άμεσα διαθέσιμα για στοχευμένους ελέγχους από τις φορολογικές αρχές.

Πρόκειται για εισοδήματα από μισθούς, επιδόματα, αναδρομικά, υπερωρίες, παροχές σε είδος, συντάξεις κύριες και επικουρικές, μερίσματα, προνοιακά  επιδόματα, κοινωνικό μέρισμα, αποζημιώσεις Covid-19 κ.λπ.

Στο στόχαστρο αναμένεται να μπουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι με μπλοκάκι κ.α. εφόσον διαπιστωθεί πως υπάρχουν αποκλίσεις στα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στις φετινές φορολογικές τους δηλώσεις, τότε θα κληθούν από τις κατά τόπους ΔΟΥ για περαιτέρω εξηγήσεις και την επιβολή των ανάλογων προστίμων, όπου προβλέπει ο νόμος.

Μπορεί τα περισσότερα εισοδήματα όπως επιδόματα και κοινωνικές παροχές να είναι αφορολόγητα Ωστόσο πολλά εξ αυτών χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης. Μάλιστα, εκτιμάται πως στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ θα βρεθεί ένας τεράστιος κατάλογος εισοδημάτων, όπως:

Οι στοχευμένοι έλεγχοι αναμένεται να ξεκινήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης

Πιστώθηκε στους αγρότες η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης