Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

ΕΦΚΑ: Εθνική Σύνταξη και με λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης

Δικαίωμα χορήγησης Εθνικής Σύνταξης σε ασφαλισμένους του Δημοσίου, ακόμα και με λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης, παρέχει ο ΕΦΚΑ. Όπως τονίζεται σε σχετική εγκύκλιο, το ποσό της Εθνικής Σύνταξης που θα λαμβάνει ο δικαιούχος θα είναι 345,60 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 15 έτη ασφάλισης.

Η εγκύκλιος αφορά κυρίως περιπτώσεις πολιτών που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και, ενώ έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας (πχ 62 ή 67 έτη), δεν έχουν καλύψει τα χρόνια ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθούν. Ουσιαστικά, απευθύνεται σε Έλληνες που ζούσαν στο εξωτερικό και επέστρεψαν πρόσφατα στην Ελλάδα ή σε ξένους που αποκτούν δικαίωμα συνταξιοδότησης με βάση το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.

Για το λόγο αυτό η εγκύκλιος περιλαμβάνει τα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν ανά περίπτωση δικαιούχου, έτσι ώστε να μπορεί να επιβεβαιωθεί η μόνιμη αλλά και η νόμιμη διαμονή στη χώρα.

Η εγκύκλιος απευθύνεται σε όσους δικαιούχους σύνταξης αυτής της κατηγορίας, υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 13η Μαϊου 2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/2016).

Επισημαίνεται ότι ο χρόνος ασφάλισης σε φορείς που εντάχθηκαν στον Ε.Φ.Κ.Α. δεν αποτελεί αμάχητο τεκμήριο μόνιμης διαμονής στη χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δίνουν ευκαιρία στους καταπατητές να εξαγοράσουν τα ακίνητα του Δημοσίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέες υποσχέσεις Τσίπρα: Μετά την μείωση του χρέους θα μειώσουμε τους φόρους