Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

ΕΕ: Θα απαντήσουμε ενωμένα απέναντι στις αμερικανικές απειλές προς την Γαλλία

Με ενιαία «απάντηση» απέναντι στις προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών επί των γαλλικών προϊόντων απειλεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν Ντανιέλ Ροσάριο.

Ο Τραμπ απείλησε τη Γαλλία καθώς θεωρεί πως η νομοθεσία της Γαλλία για την επιβολή φορολογίας στις «GAFA» (Google, Apple, Facebook, Amazon) στρέφεται επιλεκτικά κατά αμερικανικών εταιρειών. Ο φόρος GAFA αντιπροσωπεύει το 3% του κύκλου εργασιών των αμερικανικών κολοσσών στην Γαλλία, κυρίως στην on line στοχοποιημένη διαφήμιση, την πώληση δεδομένων για διαφημιστικούς λόγους και την διασύνδεση των χρηστών μέσα από τις πλατφόρμες. Η λύση αυτή υιοθετήθηκε από την Γαλλία προσωρινά, αν αναμονή της κατάληξης των διεθνών διαπραγματεύσεων. Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε με επιπλέον δασμούς σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων, συνολικής αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως τυρί, γιαούρτι, αφρώδης οίνος, καθώς και καλλυντικά και τσάντες.

Απαντώντας ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δράσει και θα αντιδράσει με μία φωνή», προσθέτοντας ότι η Επιτροπή εργάζεται «σε στενό συντονισμό με τις γαλλικές αρχές για τα επόμενα βήματα».

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος εξέφρασε το πρωί την ελπίδα ότι θα υπάρξει μία «ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση», θα συναντηθεί αύριο στις Βρυξέλλες με τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για το Εμπόριο Φιλ Χόγκαν.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η ΕΕ θα επιδιώξει την άμεση έναρξη συνομιλιών με τις ΗΠΑ για τον τρόπο επίλυσης του θέματος ώστε να αποφευχθεί διένεξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

«Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι ο ΠΟΕ είναι ο χώρος διευθέτησης κάθε εμπορικής διένεξης», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας επίσης ότι «πολλοί» ακόμη δρόμοι παραμένουν ανοικτοί σε περίπτωση επιβολής αμερικανικών δασμών.

Η επιβολή τιμωρητικών δασμών επί των γαλλικών προϊόντων δεν μπορεί να υλοποιηθεί πριν από τα μέσα Ιανουαρίου, μετά την ολοκλήρωση μίας περιόδου διαβουλεύσεων. Η Γαλλία ήρθε σε επαφή με την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσει ότι «θα υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση, ισχυρή απάντηση», τόνισε ο Μπρουνό Λεμέρ, ζητώντας να αποφευχθεί η επιστροφή στην λογική αυτή των κυρώσεων και των αντιμέτρων.

«Η Κομισιόν παραμένει αποφασισμένη στην εξεύρεση σταθερής και συνολικής λύσης μακροπρόθεσμα για την φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας», υπενθύμισε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.