Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Μπαίνει ΦΠΑ στα ακίνητα που διατίθενται για AirBnB- Αυξάνεται ο φόρος διαμονής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 87η ΔΕΘ

Δύο νέες παρεμβάσεις στον τομέα της διαμονής εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Από την Πρωτοχρονιά θα διαθέτουν ΦΠΑ τα εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση.

«Τα εισοδήματα από 3 ή περισσότερα ακίνητα από Airbnb θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και τα υπόλοιπα τέλη που επιβάλλονται σε επαγγελματίες του κλάδου», είπε ο πρωθυπουργός.

Σήμερα, το εισόδημα που αποκτάται, από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση, φορολογείται με τους εξής συντελεστές:
15% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ,
35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και
45% για μισθώματα άνω των 35.000 ευρώ.

Φόρος διαμονής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε μια ακόμα σημαντική αλλαγή που αφορά τη διαμονή. Όπως είπε θα αυξηθεί ο φόρος ημερήσιας διαμονής από ένα έως έξι ευρώ ιδίως στα πολυτελή ξενοδοχεία. Στόχος να συγκεντρωθούν επιπλέον έσοδα έως 300 εκατ. ευρώ.

Σήμερα στα ξενοδοχεία:
*1-2 αστέρων ο φόρος διαμονής είναι 0,50 ευρώ τη μέρα,
*3 αστέρων 1,5 ευρώ,
*4 αστέρων 3 ευρώ και
*των 5 αστέρων 5 ευρώ.

Στα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια ο φόρος είναι 0,50 ευρώ.

Η είσπραξη του φόρου γίνεται με την έκδοση ξεχωριστού εδικού στοιχείου (απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής) προς τους διαμένοντες. Το ποσό που αναγράφεται στο ειδικό στοιχείο – απόδειξη είσπραξης φόρου διαμονής δεν θα επιβαρύνεται με Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.).

Διαβάστε επίσης:
F1 Σιγκαπούρη: Ο Σάινθ στην pole!

Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκαν, χωρίς προβλήματα, οι τρεις πορείες στο κέντρο της πόλης

Εξαγγελία-έκπληξη Μητσοτάκη: Ξεπαγώνουν από 1η Ιανουαρίου 2024 οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012