Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Από «κόσκινο» τα μέτρα στήριξης και η ανάπτυξη – Στα χέρια της Κομισιόν το ελληνικό σχέδιο

Χριστουγεννιάτικη «έκπληξη» η φετινή ανάπτυξη - Τι προβλέπουν Έλληνες και ξένοι

Χρήστος Σταϊκούρας

Λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσουν οι νέες διαβουλεύσεις της Αθήνας με τους θεσμούς για τη 12η μεταμνημονική αξιολόγηση, το Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στην Κομισιόν το ελληνικό σχέδιο για το νέο προϋπολογισμό.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ στο «στόχαστρο» βρίσκεται ο πλέον σημαντικός δείκτης, αυτός της ανάπτυξης, ο οποίος θα κρίνει και το ενδεχόμενο επιπλέον παρεμβάσεων, τόσο για την ανακοίνωση επιπλέον μέτρων στήριξης, όσο και μέρος των φοροελαφρύνσεων που δεν εντάχθηκαν στις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Το σχέδιο που έχει στα χέρια της η Κομισιόν περιλαμβάνει τις συντηρητικές προβλέψεις της Αθήνας για την ανάπτυξη, καθώς εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» φέτος με ρυθμούς 6,1%, παρά το γεγονός ότι η πορεία του τουρισμού δώσει ιδιαίτερα θετικά μηνύματα, πέραν του αναμενομένου. Σημείο – «κλειδί» για το Υπουργείο Οικονομικών είναι τα στοιχεία του γ’ τριμήνου, τα οποία όμως, δεν είναι ακόμα δι

Αντίστοιχα, η κυβέρνηση απέστειλε στην Κομισιόν τη νέα εκτίμηση για την πορεία της ανάπτυξης το 2022 στο 4,5%.

Ακόμα υψηλότερο πρωτογενές έλλειμμα

Το σχέδιο της Αθήνας που επεξεργάζεται πλέον, η Κομισιόν προβλέπει μια δυσμενή εκτίμηση για τα πρωτογενή ελλείμματα τόσο φέτος όσο και του χρόνου. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι το πρωτογενές έλλειμμα φέτος θα φτάσει στο 7,3% του ΑΕΠ και του χρόνου στο 1,2%. Ωστόσο, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή πριν από μόλις δυο εβδομάδες η εκτίμηση έκανε λόγο για έλλειμμα 7,1% φέτος και 1,1% το ερχόμενο έτος.

Οι δυσμενέστερες εκτιμήσεις έχουν να κάνουν με τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς το κύμα της ακρίβειας φαίνεται πως θα συνεχίζει να χτυπά τη χώρα μας για αρκετούς ακόμα μήνες και ενδέχεται να απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Τα μέτρα στήριξης

Μάλιστα, το κείμενο των 55 σελίδων περιλαμβάνει αναλυτικά όλα τα μέτρα στήριξης που έχουν απομείνει για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και εκείνα που έχουν ανακοινωθεί για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας, τα οποία φυσικά θα περάσουν αυτή την εβδομάδα και από το «κόσκινο» των ΕΕ, ESM, ΕΚΤ και ΔΝΤ, οι εκπρόσωποι των οποίων θα βρεθούν στην Αθήνα για τη 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Ενδεικτικά, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο ελληνικό σχέδιο είναι:

Διαβάστε επίσης:

Επί τάπητος φοροελαφρύνσεις και κοινωνικό μέρισμα

Οικονόμου: Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για ρεύμα, κοινωνικό μέρισμα, εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ και κατώτατο