Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
LIFE&STYLE

Πέρασα μία εβδομάδα χωρίς κινητό και αυτό είναι το πιο απρόσμενα ενοχλητικό πράγμα που παρατήρησα

Νεαρός εξομολογείται την εμπειρία του για τις μέρες που ήταν  χωρίς το κινητό του. “Λίγες μέρες πριν υποσχέθηκα να κάνω μια τολμηρή δοκιμή: Να στερηθώ τ κινητό μου για 7 ημέρες. Ήταν μεγάλο βήμα για εμένα, είμαι 23 χρονών. Άρχισα να χρησιμοποιώ το κινητό πιο συχνά, όταν ξεκίνησα να περπατάω. Την εβδομάδα που δεν είχα κινητό παρατήρησα ότι πολλοί άνθρωποι είχαν καρφωμένο το βλέμμα τους στο κινητό τους όλη την ώρα. Δεν το είχα προσέξει ποτέ αυτό, γιατί και εγώ το ίδιο έκανα. Η πρώτη μέρα της δοκιμασίας ξεκίνησε με το ίδιο καθημερινό μου πρόγραμμα παίρνοντας το μετρό.

Ένιωσα σαν εξωγήινος κοιτώντας ευθεία μπροστά μου  ανθρώπους με σκυμμένα τα  κεφάλια τους και με ακουστικά στα αυτιά τους. Ο ήχος του Candy Crash- ένα πασίγνωστο παιχνίδι στα κινητά τηλέφωνα- ακούστηκε στο τρένο και ούτε η μουσική που άκουγα δεν μπορούσε να “πνίξει” τον ήχο του παιχνιδιού. Φθάνοντας στο γραφείο και μπαίνοντας στο ασανσέρ αντίκρισα το ίδιο θέαμα, μόλις άνοιξαν οι πόρτες οι οθόνες εμφανίστηκαν.  Από  πλήξη, προσπάθησα να πιάσω συζήτηση, ενώ περίμενα το ασανσέρ.
Αυτό ήταν κάτι που δεν το κάνω ποτέ. Συνήθως το κινητό μου είναι πιο ενδιαφέρον από τους ανθρώπους γύρω μου. Αλλά ίσως το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι συνειδητοποίησα ότι τόσο πολλοί άνθρωποι κοιτάζουν το κινητό τους καθώς περπατούν. Οι καθημερινές στα πεζοδρόμια στη Νέα Υόρκη είναι σχεδόν σαν αυτή τη σκηνή από το “Wall-E”, μια κινούμενη ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Είναι λίγο επικίνδυνο, τόσοι άνθρωποι να δείχνουν ελάχιστη προσοχή στο που βαδίζουν. Είμαστε τελείως αφηρημένοι στις οθόνες μας. Οι επιστήμονες συμφωνούν. Ο Jack Nasar, ένας ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, που μελετά τη χρήση του τηλεφώνου διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με τα κινητά τους τηλέφωνα  είναι 48% πιο πιθανό ότι περπατούν  χωρίς ασφάλεια στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Σε μια άλλη μελέτη, από το 2013, Nasar διαπίστωσε ότι οι τραυματισμοί των  πεζών με  τα τηλέφωνά υπερδιπλασιάστηκε.
Και σε μια μελέτη του 2015, Conrad Earnest, ένας επιστήμονας  στο Πανεπιστήμιο Texas A & M, έστειλε 30 άτομα σε μια πορεία σχεδιασμένη  για να περπατήσουν στα πεζοδρόμια της πόλης και τους δρόμους –  με τα τηλέφωνά τους και χωρίς. Διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν κινητό καθώς περπατούσαν μετακινούνται πιο αργά και στράφηκαν μακριά  από την πορεία τους.
Έτσι, αν έμαθα κάτι στην εβδομάδα χωρίς το κινητό μου είναι απλά να κοιτάω που πηγαίνω, όταν περπατάω. Εκτός αυτού, κοιτάζοντας γύρω τους οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο διασκεδαστικό από το να στέλνουν γραπτά  μηνύματα.