Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
LIFE&STYLE

Δεν φαντάζεστε τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν θυμώνετε

Νέα μελέτη που πραγματοποίησαν νευροβιολόγοι από το Ινστιστούτο Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας, διαπίστωσαν πως ο θυμός “αλλάζει” την δομή του εγκέφαλού μας.

Για την ολοκλήρωση της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν ζεύγη ποντικιών που είχαν επιθετική συμπεριφορά. Τα τρωκτικά τοποθετήθηκαν σε ένα κλουβί στο οποίο μοιράστηκαν με την βοήθεια ενός διαχωριστικού έτσι ώστε να μπορούν να δουν, να ακούσουν, και να μυρίζουν το ένα το άλλο, αλλά να μην αγγίζονται.

Κάθε μέρα το διαχωριστικό αφαιρούνταν την ίδια ώρα και τα τρωκτικά άρχιζαν να κατασπαράζουν το ένα το άλλο.

Μελετώντας την συμπεριφορά τους οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως νέοι νευρώνες ανιχνεύθηκαν στον ιππόκαμπο τους .

Ο ιππόκαμπος είναι από τις σημαντικότερες εγκεφαλικές περιοχές με πολλαπλές λειτουργίες, και συνήθως έχει έναν συντονιστικό ρόλο ανάμεσα σε άλλες περιοχές που συνδέονται άμεσα ή έμεσα με αυτόν. Στην περίπτωση της μνήμης, ο ιππόκαμπος φαίνεται πως συνδέει όλα τα διαφορετικά χαρακτηριστικά μιας ανάμνησης (π.χ. ήχους, εικόνες, μυρωδιές), μέσω της σύνδεσής του με τις οπτικές, οσφρητικές και ακουστικές περιοχές του εγκεφάλου.

Η ομάδα εντόπισε τα αποτελέσματα της επιθετικότητας στον εγκέφαλο σε κυτταρικά επίπεδα γνωστά ως επίπεδα «c-fos» – μία από τις τυποποιημένες μεθόδους που ψάχνουν ενεργά για τις αλλαγές στα νευρικά κύτταρα.

Οι ερευνητές στην τελευταία μελέτη συγκρίνανε τον ιππόκαμπο και την αμυγδαλή – μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για το φόβο, την επιθετικότητα, και το άγχος – να εντοπίσουν την επίδραση του πειράματος επίθεσης σε δύο βασικές δομές με τη μία.

Το νέο πείραμα έδειξε ότι με «επαναλαμβανόμενες μάχες», τα επίπεδα της c-fos πρωτεΐνης αυξήθηκαν στον ιππόκαμπο, αλλά μειώθηκαν στην αμυγδαλή – ένα εύρημα που προκαλεί ενδεχομένως σύγχυση και αυτό επειδή στους ανθρώπους, η αμυγδαλή εμπλέκεται σε έναν αριθμό παθολογικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού του αυτισμού.

Οι ερευνητές παρατήρησαν αυξημένο άγχος, στερεότυπη επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά και μειωμένη ικανότητα να επικοινωνούν με τους άλλους τα ποντίκια και διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματά τους είναι παρόμοια με αυτά του αυτισμού στον άνθρωπο.