Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
LIFE&STYLE

Πέντε νεκροί από τον Η1Ν1 το τελευταίο 24ωρο- Πως να προστατευθείτε

Κορύφωση του ιού της γρίπης Η1Ν1 αναμένεται μέσα στον Μάρτιο σύμφωνα με τους επιστήμονες. Την ίδια ώρα ο κατάλογος των θυμάτων από επιπλοκές της γρίπης μακραίνει. Μόλις το τελευταίο 24ωρο πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 101 ασθενείς νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ συνολικά, 363 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ από την αρχή του έτους. Μέχρι τώρα ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 129.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα με τον ιό Α(Η1Ν1) να χτυπά εκτός από τις συνήθεις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες, παιδιά και νέους.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης Η1Ν1;

Τα συμπτώματα της νέας γρίπης είναι παρεμφερή, αλλά εμφανίζονται πιο απότομα και περιλαμβάνουν: πονόλαιμο, μπούκωμα στη μύτη, πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κακουχία και βήχα. Δυνατόν να προκληθεί εμετός και διάρροια.

Τα περισσότερα συμπτώματα της κοινής γρίπης βελτιώνονται σταδιακά μέσα σε 2-5 ημέρες, χωρίς να αποκλείεται να αισθανόσαστε εξασθενημένος για μια εβδομάδα ή περισσότερο. Κύρια επιπλοκή της γρίπης είναι η πνευμονία, ιδιαίτερα σε παιδιά,  ηλικιωμένους ή σε άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες ή  καρδιακά προβλήματα. Εάν παρατηρήσετε δυσκολία στην αναπνοή, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας. Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της πνευμονίας είναι ο πυρετός, ο οποίος επανέρχεται αφού έχει πέσει για μια δυο μέρες.

Πως μεταδίδεται ο ιός της γρίπης Η1Ν1

Όπως ακριβώς και με τους εποχικούς ιούς, ο ιός της γρίπης Η1Ν1 εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του βλεννογόνου της μύτης, των οφθαλμών και του στόματος. Κάθε φορά που αγγίζετε μια από αυτές τις περιοχές, είναι δυνατόν να μολυνθείτε με καποιο ιό, γεγονός το οποίο καθιστά επιτακτική την ανάγκη  να απολυμαίνετε τα χέρια σας με συχνό πλύσιμο.

Πρόληψη

Το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης για την εποχική και τη νέα γρίπη είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών. Πλύσιμο χεριών και τρίψιμο με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα βοηθά να καθαρίσουμε τα μικρόβια από το δέρμα..

Εκτός από το πλύσιμο των χεριών για πρόληψη των συμπτωμάτων μπορείτε επίσης να κάνετε εμβόλιο, ιδιαίτερα αν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες. Η εποχική γρίπη συνήθως εμφανίζεται από τα Οκτώβριο -Νοέμβριο μέχρι ~Απρίλιο, για το λόγο αυτό συνιστάται να γίνεται το εμβόλιο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Μέσα σε δύο εβδομάδες από το εμβόλιο, αναπτύσσονται αντισώματα στον οργανισμό και σας παρέχουν προστασία κατά των συμπτωμάτων της γρίπης.