Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Think Tanks

Ρόμπερτ Πεφάνης: Ο Τσώρτσιλ και η ευημερία της ανθρωπότητας

Ρόμπερτ Πεφάνης.

Ρόμπερτ Πεφάνης. Διευθυντής Επικοινωνίας Τhe American College of Greece (Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος)

Παρά το γεγονός ότι οι κινδυνολόγοι δημιουργούν περισσότερο θόρυβο σχετικά με το κατ’ αυτούς δυσάρεστο μέλλον της Γης,  είναι καλό να επικοινωνείται παράλληλα  και η αέναη πρόοδος της Ανθρωπότητας.  Σαφέστατα, η κλιματική αλλαγή υφίσταται, αλλά η τεχνολογία μας δύναται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα προκύψουν. Μια ενδελεχής μελέτη των δεικτών της ευημερίας, αποκαλύπτει την ραγδαία βελτίωση της ποιότητας ζωής παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με το 1960:

α) Το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει κάτω από το επίπεδο της φτώχειας, έναντι του 70% προ 58 ετών

β) Λιγότερο από 10% είναι αναλφάβητοι στις μέρες μας, έναντι 60%

γ) Η παιδική θνησιμότητα έχει δραματικά μειωθεί και το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί 

δ) Ο αριθμός των πολεμικών συρράξεων έχει επίσης μειωθεί 

Αναλογισθείτε όμως και την  ταχύτητας των αλλαγών. Η συνδρομή της τεχνολογίας έχει πολλαπλασιάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης.  

Η «Γραμμική» ανάπτυξη, έχει αντικατασταθεί από τη «Γεωμετρική». Οι καινοτομίες διαδέχονται η μια την άλλη, τόσο γρήγορα, που θα πρέπει να προσπαθούμε πολύ για να τις ακολουθούμε.

Η πρόβλεψη για το προσεχές μέλλον είναι αισιόδοξη. Τα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα που φαντάζουν άλυτα, θα ξεπεραστούν. Μέσω της τεχνολογίας, θα επιλυθούν ταχύτερα από ότι περιμένουμε.

Η κατάργηση θέσεων εργασίας σε κλάδους όπου δύναται να αντικατασταθεί η ανθρώπινη εργασία, θα οδηγήσει σε δημιουργία –εκτιμάται περισσοτέρων- θέσεων που θα σχετίζονται με την ανάπτυξη  και συντήρηση των μηχανών και της τεχνητής νοημοσύνης.

Εκ των πραγμάτων, τα κράτη οφείλουν να δαπανήσουν υψηλότερα ποσά στην Εκπαίδευση, αντί της  Άμυνας, ώστε η νέα γενιά να δύναται να ακολουθήσει την εξέλιξη και οι γηραιότεροι να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους.

Όπως έλεγε ο Τσώρτσιλ, «οι αυτοκρατορίες του μέλλοντος, θα είναι οι αυτοκρατορίες της Γνώσης». 

Μόνο η ποιοτική και δια βίου εκπαίδευση θα εξασφαλίσει την περαιτέρω ευημερία της Ανθρωπότητας.