Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Σ. Τσιόδρας: Τι αποκαλύπτει ο δείκτης «R0» για την Ελλάδα

Αιμοδοσία

Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος

Στο δείκτη «R0» και τη σημασία του για την πορεία της επιδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας,  κατά την τακτική ενημέρωση της Τρίτης.

Ο συγκεκριμένος δείκτης, ο οποίος αποτελεί βασικό εργαλείο των επιστημόνων, αντιπροσωπεύει το μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από ένα άτομο θετικό στον ιό. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, ο «R0» είναι κάτω του ενός (δηλαδή ένα κρούσμα μεταδίδει τον ιό σε λιγότερο από έναν άνθρωπο), που σημαίνει ότι η νόσος φθίνει και σταδιακά μπορεί να εξαφανιστεί.

Η μείωση αυτή αποδίδεται στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και εάν αυτός ο ρυθμός μετάδοσης διατηρηθεί, τότε οι Αρχές αναμένεται να προχωρήσουν στην επόμενη φάση, δηλαδή την σταδιακή άρση τους.

«Ελπίζουμε στη διατήρηση αυτών των μεγεθών. Δε μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη. Αυτή η διατήρηση θα μας επιτρέψει τις επόμενες ημέρες να δούμε με προσοχή, σαν επιστημονική ομάδα, ένα πλάνο για το άμεσο μέλλον, ένα συστηματικό σχεδιασμό για την επόμενη φάση”, τόνισε ο κος Τσιόδρας.

Όπως ο ίδιος εξήγησε, εάν τα μέτρα δεν είχαν εφαρμοστεί εγκαίρως και δεν είχαν τηρηθεί, η τιμή του «R0» στη χώρα θα ήταν 2, δηλαδή ένας πολίτης θα μετέδιδε τον ιό σε τουλάχιστον δύο ακόμη ανθρώπους.

Ο κος Τσιόδρας κατέστησε σαφές ότι ακόμη και αν διατηρηθεί ο ρυθμός μετάδοσης του ιού σε χαμηλά επίπεδα και αρθούν ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα, σε περίπτωση που παρατηρηθεί εκθετική αύξηση, η επαναφορά των μέτρων είναι αναπόφευκτη. Αυτή θα είναι μία διαδικασία η οποία θα επαναλαμβάνεται μέχρι να διατεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.