Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Body

Red alert από τον ΕΟΦ για 29 δυνητικά επικίνδυνα προϊόντα

εκτακτο

Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σχετικά με την διάθεση 29 φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών, μέσω διαδικτύου, τα οποία δεν έχουν αξιολογηθεί από τον Οργανισμό ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα που προβάλλουν.

Τα προϊόντα αυτά διακινούνται ως φάρμακα, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, συμπληρώματα διατροφής, ή καλλυντικά, χωρίς να διαθέτουν σχετική έγκριση του ΕΟΦ (ως φάρμακα) και χωρίς να έχουν γνωστοποιηθεί ή πιστοποιηθεί βάσει των κείμενων διατάξεων (ως συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα).

Στις ιστοσελίδες μέσω των οποίων προωθούνται δεν υπάρχουν τα στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου κυκλοφορίας αυτών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα προϊόντα προβάλλονται με θεραπευτικές ενδείξεις, παραπέμποντας σε φάρμακο, ενώ δε διαθέτουν σχετική έγκριση του Οργανισμού.

Η λίστα του ΕΟΦ

Τα 29 δυνητικά επικίνδυνα και αναποτελεσματικά προϊόντα είναι τα εξής:

  1. ARTROVEX
  2. SUGANORM
  3. RECARDIO
  4. PSORIMILK
  5. BIORETIN
  6. GEMODERM
  7. TINEDOL
  8. BACTEFORT
  9. NICOIN
  10. FORTE LOVE
  11. ALCOBARRIER
  12. HONDROCREAM
  13. DIETONUS
  14. EROGAN
  15. EL-MACHO
  16. ONE TWO SLIM
  17. CHOKOSLIM/CHOCOLATE SLIM
  18. WELLTOX
  19. REVOMUSCLE
  20. BLACK-MASK
  21. VALGOSOCKS
  22. VALGUS PRO
  23. COLLAMASK
  24. MACHOMAN
  25. VARICOBOOSTER
  26. MAXISIZE
  27. HAIR MEGASPRAY
  28. FITOSPRAY
  29. TONUS ELAST

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην προμηθεύονται προϊόντα αρμοδιότητάς του από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές του διαδικτύου. Παράλληλα, επισημαίνει τα σημεία στα οποία θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή:

1) Σε ιστοτόπους που ο καταναλωτής καλείται να αποστείλει συμπληρωμένη φόρμα επικοινωνίας ή να επικοινωνήσει με κάποιο τηλεφωνικό κέντρο, χωρίς να γνωρίζει τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του εκάστοτε προϊόντος
2) Σε ιστοτόπους που φαίνονται ως ελληνικοί, χωρίς απαραίτητα να είναι (η περιγραφή των προϊόντων και τα ανηρτημένα σχόλια «καταναλωτών» παρέχονται μεν στην ελληνική γλώσσα, αλλά είναι προφανές ότι προέρχονται από αυτόματη μετάφραση, καθώς περιέχουν σωρεία συντακτικών και ορθογραφικών λαθών)
3) Σε ιστοτόπους που προωθούν σκευάσματα με «θεαματικά» αποτελέσματα ενάντια σε ασθένειες (π.χ. καρκίνο, διαβήτη), τη σεξουαλική δυσλειτουργία, την αύξηση του σωματικού βάρους κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές του διαδικτύου, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, ενώ σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μήνυση κατά φαρμακευτικής εταιρείας από τους φαρμακοποιούς Λέσβου – Τι υποστηρίζει η εταιρεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπλόκαρε η εφημερία στο νοσοκομείο «Αττικόν» – Κινδυνεύουν ζωές