Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Body

Πρώτες βοήθειες σε επιληπτική κρίση: Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Μπροστά σε μία επιληπτική κρίση, αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν, προσπαθώντας να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, είναι να βάλουν ένα αντικείμενο (συνήθως κουτάλι) στο στόμα του ατόμου που τη βιώνει, έτσι ώστε να μην «γυρίσει» η γλώσσα του. Όμως, οι επιστήμονες διαφωνούν.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 100.000 άτομα με επιληψία. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου απίθανο, κάποια στιγμή στη ζωή μας να βρεθούμε ενώπιον μιας επιληπτικής κρίσης με σπασμούς. Η σωστή αντίδρασή μας μπορεί να αποβεί σωτήρια για το άτομο που τη βιώνει γι’ αυτό και η έγκυρη ενημέρωση είναι καίριας σημασίας.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας, όταν δούμε ένα άτομο να κάνει μια επιληπτική κρίση με σπασμούς θα πρέπει:

Η αναπνοή σχεδόν πάντα επανέρχεται αυτόματα μετά από μια κρίση. Αν ο ασθενής δεν αναπνέει, αυτό σηματοδοτεί επιπλοκή της κρίσης.

  Το βλέπουμε όταν υπάρχει έλλειψη δυνατότητας αναπνοής, καρδιακή προσβολή ή χτύπημα στον λαιμό. Σε αυτές τις ασυνήθιστες περιστάσεις πρέπει να αρχίσει αμέσως CPR (καρδιοαναπνευστική ανάνηψη). Αν υπάρξουν επαναλαμβανόμενες κρίσεις ή μία κρίση διαρκέσει πάνω από πέντε λεπτά, το άτομο πρέπει να έχει άμεση ιατρική βοήθεια. Επαναλαμβανόμενες ή παρατεταμένης διάρκειας κρίσης μπορεί να είναι status epilepticus (κρίσεις που δεν σταματούν), που απαιτεί επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Τι δεν πρέπει να κάνουμε :

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Υπό έρευνα θεραπεία πέτυχε 50% μείωση των ημερών με ημικρανία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοινά παυσίπονα επηρεάζουν τη σκέψη και τα συναισθήματά μας

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έρευνα: Ένα χαμόγελο μπορεί να μειώσει το άγχος, ακόμα και όταν δεν είναι αληθινό! (video)